Napredak u pregovorima Vlade FBiH i penzionera: Obećana jednokratna pomoć do kraja godine

d

 

Odluka o planiranim protestima zakazanim za 3. oktobar će biti donesena na narednoj sjednici Upravnog odbora Saveza.

 

Na sastanku između čelnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH, postignuti su ključni dogovori o unapređenju materijalnog položaja penzionera, najavljeno je iz Vlade FBiH.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH, izjavio je za medije:

“Danas i nije baš ljubičast dan”, aludirajući na složenost pregovora. Mehić je naglasio da su fokus razgovora bili na “temeljitim izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO)”. Sporazum sa Vladom podrazumijeva formiranje radne grupe koja će detaljno proučiti i uskladiti sporne članove zakona.

Osim toga, Mehić je dodao da je drugi zahtjev bio vanredno usklađivanje penzija, za što trenutno ne postoji zakonski osnov.

“Predviđa se jednokratna novčana pomoć, koja bi trebala biti realizovana u rebalansu budžeta sredinom oktobra”, rekao je Mehić.

Odluka o planiranim protestima zakazanim za 3. oktobar će biti donesena na narednoj sjednici Upravnog odbora Saveza.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, podsjetio je da su na prethodnom sastanku donesena četiri zaključka, uključujući isplatu jednokratne pomoći i planiranje sredstava za banjsko liječenje u budžetu za 2025. godinu.

“Radit ćemo na uspostavi Vijeća penzionera i izmjenama Zakona o PIO/MIO, ali do izbora neće biti velikih promjena u zakonu zbog mogućeg kolapsa sistema”, istakao je Delić, dodajući da će radna grupa, sastavljena od nadležnih institucija i predstavnika penzionera, razmotriti hitne izmjene zakona do Nove godine.