NADAJU SE POBJEDI Poslodavci u Engleskoj radnicima daju slobodan dan zbog finala Eura

g
Večeras se igra finale Europskog nogometnog prvenstva, a za pobjedu se bore reprezentacije Engleske i Španije.

 

Očekuje se da će milioni Britanaca gledati utakmicu, a slavlje će trajati dugo u noć ako se "nogomet doista vrati kući".

Pubovi će iskoristiti posebna pravila licenciranja da ostanu otvoreni do 1 ujutro, dopuštajući obožavateljima da nazdrave pobjedi, ili u slučaju poraza, da utope svoju tugu.

Tim povodom, brojni su poslodavci dali radnicima slobodan dan ili dodatne slobodne sate kako bi mogli odmoriti nakon historijske utakmice.

I Tesco i Sainsbury's zatvorit će hiljade trgovina ranije večeras kako bi zaposlenici mogli uhvatiti početak utakmice.

Poslovnice Lidla danas će normalno raditi, ali će se ujutro otvoriti sat vremena kasnije kako bi osoblje moglo duže odspavati. Fitness franšiza Gymshark otišla je korak dalje te su radnicima sutra dali slobodan dan.

Pomjereni su i brojni planirani događaji kako bi završili prije početka utakmice.

 

Međutim, stručnjakinja za radno pravo Jayne Harrisson iz Richard Nelson LLP-a pozvala je Britance da ne riskiraju ako im poslodavac nije dodijelio dodatno slobodno vrijeme.

"Važno je da se ljudi sjete preuzeti odgovornost i osigurati da su spremni za rad u ponedjeljak ujutro. Ako poslodavac misli da je njegov zaposlenik javio da je bolestan, a to nije istina, primjerice da bi se oporavio od mamurluka – tada može istražiti slučaj i može poduzeti disciplinske mjere zbog neovlaštenog izostanka", kazala je za Personnel Today.

"Kakav god bio rezultat, ohrabrili bismo one koji planiraju uživati ​​u nedjelju navečer da rezerviraju godišnji odmor za ponedjeljak, izbjegavajući da se uopće ne pojave na poslu ili da budu otpušteni", dodala je.