MUP RS: U RS duplo manje krađa vozila nego u FBiH

.
U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine prijavljeno je 35 krivičnih djela koja se odnose na krađu vozila, dok je u Federaciji BiH za osam mjeseci prijavljeno 69 ovih krivičnih djela.

 

Ovo su statistike koje je javnosti dostavila načelnik Odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske za odnose sa javnošću Mirna Miljanović.

“Broj krivičnih djela u vezi sa krađom motornih vozila je manji za 14 ili 28,6 odsto u odnosu na uporedni period”, rekla je Miljanović Srni.

 

Ona je navela da su, osim krađe, u vezi sa vozilima izvršena i ostala krivična djela – iznuda, dva prikrivanja, 12 utaja i dva lažna prijavljivanja krivičnih djela.

“U ovom periodu je pronađeno i vlasnicima vraćeno 39 vozila, od kojih su 24 ukradena na teritoriji Republike Srpske, pet u Federaciji BiH i 10 vozila za kojima je potragu raspisao Interpol”, rekla je Miljanović.

 

Najviše ukradenih vozila je na području Kantona Sarajevo.

 

Podsjetimo da je MUP KS nedavno objavio da je do augusta ove godine evidentirano 25 teških krađa motornih vozila.

Krađa vozila predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva zajednički pristup kako bi se smanjila učestalost i posljedice ovog oblika kriminala. Kroz jačanje sigurnosti, edukaciju vlasnika i suradnju s policijom, moguće je stvoriti sigurnije okruženje za sve vozače. U konačnici, samo zajedničkim naporima možemo se boriti protiv ovog problema i zaštititi našu imovinu.