Moguća nova poskupljenja hrane i registracije vozila

.

Nakon uspješne ljetne turističke sezone, Bosnu i Hercegovinu (BiH) očekuje teška jesen s nizom ekonomskih izazova za građane. Najveći problem koji se nazire je novi rast cijena, posebno hrane.

Suša je uništila velik dio ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje, rezultirajući manjim prinosima i drastičnim povećanjem cijena na tržnicama. Kilogram paradajza dosegnuo je čak 8,50 KM, dok su cijene ostalih namirnica poput češnjaka i pšenice također porasle. Očekuje se da će to dovesti do poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda.

Poljoprivrednici upozoravaju na smanjenje prinosa kukuruza, što će povećati troškove stočne hrane i, posljedično, cijene mesa. Ova situacija mogla bi dodatno ugroziti domaću poljoprivrednu industriju, koja se već suočava s problemom povećanog uvoza.

Osim hrane, moguća su i poskupljenja u drugim sektorima, poput registracije vozila u Republici Srpskoj, gdje je podnesena inicijativa za povećanje premije osiguranja motornih vozila za 1,5%. Razlog za to je potreba za trajnim financiranjem centralne elektronske baze podataka, što izaziva nezadovoljstvo među potrošačima, već opterećenima stalnim porastom cijena.

Sve ove promjene najavljuju izazovnu jesen i zimu, s mogućim daljnjim pogoršanjem ekonomske situacije u BiH.