Mnogi lanci brze hrane suočeni s izazovima: Potrošači se okreću zdravijim izborima

.

Najveći proizvođač hrane za trgovine mješovitom robom, nedavno su objavili svoju tromjesečnu zaradu, a rezultati nisu obećavajući. Nakon godina kontinuiranog rasta cijena, potrošači su smanjili kupovinu proizvoda, uključujući popularne čipseve i pića. Pad prodaje posebno je izražen i u prodaji pića i slanih grickalica. Iako je došlo do blagog rasta ostvarene dobiti, obujam prodaje više odražava stvarno stanje poslovanja, posebno u vremenu inflacije.

Izvršni direktor Ramon Laguarta pripisuje pad prodaje financijskim poteškoćama američkih potrošača, naglašavajući potrebu za privlačenjem kupaca kroz reklame i popuste.

“Potrošač je zahtjevniji i traži veću vrijednost u našem portfelju,” izjavio je na pozivu 11. septembra. Međutim, čini se da vrijednost više nije samo pitanje cijene, već i kvalitete. Uočava se trend smanjenja potrošnje nezdrave hrane, dok odjeli svježeg voća i povrća bilježe rast prodaje, što sugerira promjenu u prehrambenim navikama.

Istraživanje tržišta Circana pokazuje da se potrošači sve više okreću svježoj i neprerađenoj hrani, što je rezultat porasta kuhanja kod kuće i želje za zdravijim izborima.

U zaključku, čini se da su potrošači i u našoj zemlji spremni napraviti korak ka zdravijem načinu života, a kompanije kao što je PepsiCo moraju se prilagoditi tim promjenama kako bi opstale na tržištu.