Ministar Osmankić o stanju u obrazovanju USK

vlada

Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona, na press konfereciji, uoči početka nove školske godine, govorio je o stanju i projektima u oblasti obrazovanja.

Ministar Osmankić istaknuo je da je fokus rada bio na tri ključna segmenta:

kurikularna reforma koja će omogućiti kavalitetnije obrazovanje; podizanje standarda i uvjeta rada nastavnika i profesora i unaprijeđenje obrazovne infrastrukture i digitalizacija nastavnog i administratvnog procesa u školama.

- U budžetu USK u iznosu 368.445.039KM, za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta izdvaja se više od 150.000.000 KM. Najvažnije stavke koje su se našle u budžetu MONKS su:

rekonstrukcija i investiciono održavanje 5.500.000,00 KM za škole koje već provode zakonske procedure za rekonostrukcije;

oprema za digitalizaciju 370.000 KM ; oprema za obrazovanje i kulturu 480.000,00KM; grant za vjeru 1.300.000,00 KM; grant za sport 1.300.000,00KM ;

grant za premijerligaše 100.000,00 KM; grant za međunarodna takmičenja 100.000,00 KM; predškolske ustanove vrtići 5.900.000 KM, te subvencija privatnim vrtićima 300.000,00KM.

Sa sindikatima smo postigli dogovore oko potpisivanja novih kolektivnih ugovora gdje smo poboljšali standard prosvjetnih radnika, povećanjem osnovice i koeficijenata naši prosvjetni radnici su na četvrtom mjestu u Federaciji BiH.

Nakon više od 20 godina uspjeli smo unaprijediti i promjeniti Pedagoške standarde koji su bili zastarjeli, te smo ovim standardima i normativima poboljšali i unaprijedili rad nastavnika i učenika.

Novim Pedagoškim standardima i normativima smanjili smo broj učenika u odjeljenjima, smanjili smo norme u određenim predmetima, uveli smo i dva časa podrške u učenju prema potrebama učenika jer su Pedagoški standardi fokusirani na interes učenika.

Na ovaj način se ostvaruje individuliziran pristup u radu sa učenicima prema njihovim potrebama i odnosi se na nadarene učenike, učenike koji imaju teškoće u savladavanju gradiva, učenike sa teškoćama u razvoju ili učenike koji imaju potrebu za psiho-socijalnom podrškom.

Novi standardi su omogućili fleksibilnije zbrinjavanje tehnološkog viška. U proceduru smo uputili i izmjene i dopune Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje u dijelu usklađivanja sa osnovnim obrazovanjem određenih poslova.

S obzirom da je obuhvat djece predškolske dobi najniži u FBIH, očekujemo podršku za povećanje finansijskih sredstava za rad predškolskih ustanova kako bi mogli povećati broj odgojnih grupa i smanjiti liste čekanja.

Dio naše politike obrazovanja odnosi se i na digitalizaciju škola. To podrazumijeva prvenstveno digitalizaciju skolske administracije koja ce omoguciti laksu i brzu komunikaciju Ministarstva sa menadžmentom skola, kao i nadzor nad poslovima, ugovorima, projekcijama odjeljenja, javnih nabavki. Uvođenjem E-dnevnika omogućićemo bolju komunikaciju roditelja sa nastavnim osobljem i ministarstvom. Tačnije, roditelji ce u svakom trenutku imati informacije o ocjenama, vladanju, nastavnim i vannastavnim aktivnostima njihove djece u skoli.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je u saradnji sa Federalnim Ministarstvom obrazovanja i nauke obezbijedilo potrebna finansijska sredstva i izvršilo nabavku udžbenika i radnih svesaka/listova za učenike od I- V razreda, te prema potrebama osnovnih škola i dostavljenim podacima, dodatnu nabavku udžbenika od VI-IX razreda imajući u vidu da škole već imaju određene količine koje učenicima daju na korištenje tokom školske godine.

Svim osnovnim školama na području našeg Kantona su već isporučeni udžbenici i radne sveske/listovi za učenike od I-V razreda, a isporuka udžbenika za više razrede (VI-IX) će biti završena do kraja septembra. Roditelji učenika od VI - IX razreda će prema uputama nastavnika i škole nabavljati samo radne sveske/listove.

Ono o čemu moramo voditi računa jeste da je nastavna profesija plemenita a posao nastavnika i profesora se mora cijeniti. Uvijek ćemo se zalagati za poboljšanje standarda naših prosvjetnih radnika.

Do sada smo imali odličnu saradnju s našim sindikatima i u budućnosti ćemo voditi partnerske odnose prilikom donošenja svih bitnih propisa, naveo je ministar Osmankić, u izlaganju, te uputio čestitke i želje za uspješnu novu školsku godinu, prosvjetnim radnicima, đacima i studentima.

Foto: Vlada USK