Meteorolozi nemaju dobre vijesti: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca

x

 

Proteklih dana uživali smo u pretežno sunčanim i stabilnim oktobarskim danima

 

Još danas u potpunosti stabilno, od sutra porastom naoblake lokalno slabije padavine. Temperature u nastavku mjeseca u postepenom padu. Pred kraj oktobra moguće osjetnije zahlađenje, objavili su bosanskohercegovački meteorlozi.

- Proteklih dana uživali smo u pretežno sunčanim i stabilnim oktobarskim danima. Sunca i ugodne dnevne topline će svakako još biti u nastavku mjeseca, ali se u prognozi počinje spominjati i kiša. To je znak da se uticaj anticiklone polako narušava. Kako mjesec bude odmicao temperature će biti sve više jesenje. Uskoro sve hladnije noći i jutra, sve češća i dugotrajnija magla, a i dnevna toplina sve skromnija - naveli su.

U četvrtak, 17. oktobra se očekuje porast naoblake sa zapada.

- Od jutarnjih sati najprije u Krajini, a kasnije tokom dana i u većem dijelu ostatka zemlje kiša uglavnom slabog intenziteta. Uz padavine temperature u blažem padu i u najtoplijem dijelu dana kretaće se od oko 12°C na sjeverozapadu i sjeveru do oko 20°C na jugu zemlje. Rubnim uticajem ciklona od petka(18.10.) do nedelje(20.10.) idalje većinom oblačno uz lokalno padavine uglavnom na zapadu i jugu zemlje. Nešto više sunčanih intervala na istoku i sjeveroistoku. Od nedelje ponovnim jačanjem anticiklona slijedi niz pretežno sunčanih dana, ali uz sve hladnija jutra, lokalnu pojavu mraza i češću maglu. Nova, ovog puta izraženija promjena vremena moguća je krajem oktobra, kada bi uslijedio i osjetniji pad temperatura uz padavine - zaključili su.