Masovan odlazak mladih iz BiH: Ko će nam raditi, fali nam radne snage

.
Masovan odliv mozgova predstavlja ozbiljan problem za ekonomiju Bosne i Hercegovine, kao i za ostale zemlje zapadnog Balkana.

 

Trend iseljavanja kvalifikovane radne snage je alarmantan, posebno u kontekstu nedostatka adekvatno obučenih kadrova za podršku modernizaciji i tranziciji prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

Investicije Evropske investicijske banke (EIB) u Bosnu i Hercegovinu, kao što su infrastrukturni projekti i podrška malim i srednjim preduzećima, su ključne za ekonomski razvoj. Međutim, uspjeh ovih projekata je u velikoj mjeri ugrožen nedostatkom kvalifikovane radne snage uslijed emigracije velikog broja stanovnika. Otprilike 43 posto stanovništva BiH živi u inostranstvu, a znatan broj preostalih stanovnika također razmatra mogućnost preseljenja.

 

Plan rasta EU pruža prilike za pristup većem tržištu i bolju ekonomsku integraciju, ali efektivna realizacija ovog plana zahtijeva stabilne političke i ekonomske uvjete. Politička nestabilnost i neefikasna uprava mogu otežati iskoristivanje prednosti koje nudi ovaj plan. Zbog toga je potrebno uložiti napore u reforme javnog sektora, privatizaciju i usklađivanje s EU standardima kako bi se stvorili povoljni uslovi za zadržavanje i privlačenje talenata.

Nadalje, pristup finansijama ostaje izazov za mnoge lokalne kompanije, što dodatno komplikuje situaciju. Visoke kamate i složene procedure ograničavaju mogućnosti za rast i zapošljavanje, posebno u privatnom sektoru koji je ključan za ekonomsku dinamiku zemlje.

 

Zaustavljanje odliva mozgova i stvaranje privlačnijeg poslovnog okruženja mogu biti ključni za iskoristavanje potencijala koje nudi EU Plan rasta.

 

Bez adekvatne radne snage i političke volje za provedbu neophodnih reformi, BiH bi mogla propustiti značajne ekonomske prilike koje se nude na većem evropskom tržištu