Lista lijekova KS-a čeka federalnu

.

U Ministarstvu zdravstva KS-a očekuju odgovor farmaceuta o lijekovima za koje nisu podnijeli zahtjev, a koji nemaju zamjenu

Građani Kantona Sarajevo još čekaju nove lijekove koji treba da budu uvršteni u izmijenjenu listu lijekova Ministarstva zdravstva KS-a, čija izrada je najavljena još polovinom jula ove godine. Podsjećamo da je Ministarstvo zdravstva primilo 1.350 zahtjeva za listu čija kompletna dokumentacija treba biti pregledana, kao i rješenja o registraciji, certifikati kontrole kvaliteta, uputstva za upotrebu, te cijena novog lijeka koji treba biti uvršten na listu.

Smjernice

Magistrica farmacije Bilsena Šahman, pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu KS-a, u izjavi za Oslobođenje navodi da je lista Kantona Sarajevo u završnoj fazi.

- Trenutno očekujemo odgovor pojedinih kompanija za neke lijekove za koje nisu podnijeli aplikaciju, a neophodni su i nemaju zamjenu, da nam dostave obrazloženja zašto se nisu javili i možemo li naći način da ih ipak uvrstimo u listu kako bi bili dostupni našim pacijentima, kaže mr. Šahman.

U Ministarstvu zdravstva KS-a uporedo rade ampularnu i magistralnu listu lijekova, koje se nisu mijenjale godinama.

- Na kraju će nam ostati da uradimo smjernice za pojedine lijekove i moći ćemo ići dalje u proceduru, odnosno na Vladu KS-a, naglašava mr. Šahman.


Također, u Ministarstvu se nadaju federalnoj listi lijekova na kojoj bi se trebali naći i neki novi, koje bi odmah prihvatili i uključili u listu KS-a.

Podsjećamo, kao i do sada, na A listi su potpuno besplatni lijekovi, odnosno oni na teret ZZO-a i B lista sa djelomično doplatom od pacijenta.

- Na listi će se naći svi lijekovi za koje je od proizvođača dostavljena ispravna dokumentacija (registrovani, urađena analiza prve serije itd) i pokrivaće sva oboljenja osim onih za koja lijekovi idu na teret Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, dodala je mr. Šahman.

Posljednjih mjeseci uveliko se pojavila nestašica inzulina neophodnog za pacijente oboljele od dijabetesa. Ovaj lijek naši pacijenti mogu nabaviti u okruženju, a ZZO će im refundirati troškove nabavke. Iz Ministarstva zdravstva KS-a stiže obećavajuća informacija, kako smo saznali od magistrice Šahman, od septembra će taj lijek biti dostupan i kod nas.

Šest noviteta

Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na listu lijekova koji se izdaju na recept uvrstio je još šest novih lijekova koji su osiguranicima dostupni na recept od jula. Riječ je o lijekovima koji su potrebni za liječenje hronične bubrežne bolesti povezane sa dijabetesom tipa dva kod odraslih, za oboljele od ulceroznog kolitisa te za oboljele od bronhijalne astme.