Lijepa priča bh. radnika u Sloveniji

r

Elvedin Pezić objavio je iskustvo pratitelja na društvenim mrežama, a radi se o iskustvu traženja posla bh. građanina  u Sloveniji, a post prenosimo u cjelosti:  

"Esselamu alejkum, volio bih s Vama podijeliti jedan događaj koji bih volio da vi podijelite, ali anonimno s moje strane. 

Jučer odem na jedan razgovor za posao, ovdje u Sloveniji, sve vrijeme vidim da se poslovođa i gazda firme trude da me što više privuku. 

Obišao sam firmu, ispričali se, pitao ih da li je problem da obavljam namaz, sve je bilo bez ikakvih problema. Objasnio da sam musliman da ja imam svoje obaveze koje su mi preče od posla. Sve su to prihvatili sa lijepim osmijehom, sve dozvolili bez ikakvih problema. Ali mi je sve vrijeme bilo čudo zašto me toliko žele u firmi, a nisam neki stručnjak u tom poslu, dok se na kraju nisam rastajao sa poslovođom gdje smo onako opušteno pričali. 

Tada mi je on rekao da mu je gazda rekao da me moraju dovesti u firmu, a kada ga je poslovođa pitao zašto gazda mu je rekao "Pa on je iz Bosne, on je musliman. Oni su pošteni, on će sigurno raditi kako treba.".

Allaha mi ostao sam zatečen u momentima su mi se miješali osjećaji, stid, strah, ponos. Ponudili su mi svu pomoć, jer ne živim u tom gradu. Da bi mi našli lijep stan i sve što mi je potrebno za život. A ja sam otišao u čudu, nevjerici da jedan slovenac, koji nije musliman, ima takvo mišljenje o muslimanima. 

Taj gazda je vjerovatno imao iskustva sa muslimanima i to očigledno jako lijepog. Iako sam doživio mnogo jako lijepih momenata kao musliman u ovoj državi ovo je jedan koji je u meni probudio najviše emocija. Ponos jer sam musliman, jer neko, ko nije moje vjere, shvata naše principe, pravila, a s druge strane strah da ne daj Bože, nekim svojim postupkom ne promijenim mišljenje tog čovjeka."