Liban poziva zemlje da pokažu solidarnost u suočavanju s ratnim prijetnjama iz Izraela

F

Libanski ministar vanjskih poslova Abdullah Bou Habib pozvao je zemlje u petak da pokažu solidarnost s Libanom suočenim s izraelskim prijetnjama da će pokrenuti rat.

Bou Habib je komentirao zemlje koje su posljednjih dana izdale upozorenja svojim državljanima da napuste ili izbjegavaju putovanje u Liban usred napetosti s Izraelom. Pozvao je zemlje da zamjene one izjave koje "izazivaju zabrinutost među građanima i posjetiocima (Libana)" izjavama solidarnosti koje pokazuju da su uz Liban.

Bou Habib je također ohrabrio zemlje da intenziviraju napore da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi svoje vojne napade na Liban. Usred rastuće napetosti između Izraela i Libana, nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Kanadu, Sjevernu Makedoniju, Holandiju, SAD i druge, pozvalo je svoje državljane da napuste Liban ili izbjegnu putovanje u Liban.

Posljednjih sedmica, tenzije su eskalirale između izraelske vojske i libanonske grupe otpora Hezbolaha, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog rata punog razmjera nakon nedavnog odobrenja operativnih planova Tel Aviva za "napad širokih razmjera" na Liban.

Napetosti su porasle duž granice Libana s Izraelom usred prekograničnih napada između Hezbolaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra ubijeno više od 37.700 žrtava.

Foto: Arab News