Krivično djelo, saobraćajna nesreća te narušavanje javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

-U protekla 24h u Hitnu službu Doma zdravlja Velika Kladuša javilo se 60 pacijenata. Dežurne doktorice bile su Amra Zulić i Arnela Čokić i na dalje liječenje uputile su 2 pacijenta.

–Policijska stanica Velika Kladuša u protekla 24h zabilježila je jedno krivično djelo, jednu saobraćajnu nezgodu i jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

-Velikokladuški vatrogasci imali su mirna protekla 24h.

–Elektronapajanje je uredno.

– Građani i građanke Bosne i Hercegovine s pravom glasa danas izlaze na Lokalne izbore na kojima će birati općinske načelnike i članove općinskih vijeća te gradonačelnike. Pravo glasa na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini ima 3.400.204 građana koji su upisani u Centralni birački spisak. Ukupan broj birača za glasanje u izbornoj jedinici Velika Kladuša upisanih u Centralni birački spisak je 44.709.
Tačno u 7h otvoreno je 69 biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim listićima i za glasanje u odsustvu, na terenu će danas od 9h biti i dva mobilna tima. Na današnjim izborima birači u Velikoj Kladuši za načelnika općine biraće između pet kandidata, dok će za općinske vijećnike moći birati između kandidata sa devet lista političkih subjekata i jednog nezavisnog kandidata.

–Svjetski dan cerebralne paralize – Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH obilježit će Svjetski dan cerebralne paraliza (CP) Konferencijom ‘Živjeti samostalno’, a predavanja su potaknuta životnim izazovima osoba s cerebralnom paralizom i drugih psihomotoričkih i senzornih teškoća i njihovih porodica. Projekt ‘Živjeti samostalno’ finansijski je podržalo Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH. Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se 6. oktobra, a prošle godine okupio je 10. 000 000 ljudi u više od 100 zemalja.

–Danas pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi u većini područja. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući na istoku i jugoistoku Bosne i ponegdje na sjeveru i jugoistoku Hercegovine. Padavine su slabog intenziteta. Vjetar slab u Hercegovina i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 21 °C.

–Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana. Dodatna stabilizacija vremena, izraženije sa poslijepodnevnim i večernjim satima, pozitivno će djelovati na osjetljive osobe, stoga će se tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata umanjiti. Moguće su slabije izražene reakcije na promjenu, pretežno u vidu lošijeg raspoloženja, glavobolje, nesanice.

BIHAMK
–Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.Na dionici magistralnog puta Konjic-Jablanica mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.Otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor.Alternativni pravci prema Mostaru su: Sarajevo-Vitez-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.Na putu Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali putnička, kombi i terenska vozila mogu saobraćati OTEŽANO.Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji).Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama Dusina (Fojnica), Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).
Na GP Velika Kladuša Maljevac prometno je na izlazu iz BIH.