Krenuli ste u Srbiju: Budite spremni da bi vam se i ovo moglo dogoditi

granica

Čim je sletio na aerodrom, čovjeka su odvojili od supruge i troje djece

Ako želite ići u Srbiju morate dobro paziti šta govorite u javnosti ili objavljujete na društvenim mrežama. Na svojoj koži su to osjetili bh. glumac Feđa Štukan, kao i pjevačice iz BiH i Hrvatske Selma Bajrami i Severina. Štukan i Severina su po nekoliko sati zadržani na graničnim prelazima prilikom pokušaja ulaska u Srbiju i ispitivani o onome što su govorili u javnosti ili objavljivali na društvenim mrežama.

Možda se nekome može učiniti da na ovaj način Srbija "trenirala strogoću" na javnim ličnostima kako bi se "reklamirala". Međutim, ako je suditi prema iskustvima koja se mogu vidjeti na društvenim mrežama, ova pravila vrijede i za osobe koje ne spadaju među javne ličnosti.

Svratim večeras do naše crkve da kupim domaće kobasice (to se sada "valja" po crkvama) i naletim na jednog drugara, nismo se odavno vidjeli. Kaže, prošle nedjelje se vratio iz Srbije, standardno razočaran sa naprednjačkim režimom i sve većim stepenom korupcije i diktature..

Napomenu da je jedan naš poznanik odavde također bio prošlog mjeseca u Loznici da posjeti roditelje. Još na aerodromu ga odvoje od žene i troje male djece i odvedu ga na informativni razgovor, pokažu mu par tvitova gdje je kritikovao nekog lokalnog političara u vezi s iskopavanjem litijuma. Postavili mu uslov: 100,000 dinara kazna ili 48 sati zadržavanja i podnošenje krivične prijave uz oduzimanje pasoša i zabrana napuštanja zemlje. Čovjek u šoku platio kaznu i ugasio Twitter nalog! Uh rekoh, i to sve zbog dva tvita. Kaze da. Mislim se kod mene ima skoro 10,000 tvitova za obradu, kolika mene kazna tek čeka?, objavio je korisnik Aleksandar M Šipka.

Pojedini korisnici su sumnjali u ove njegove riječi, tvrdeći da tako nešto nije moguće. Međutim, odgovorio im je kako je vidio uplatnicu kojom je njegov poznanik platio kaznu, dodajući da je za to vrijeme policija kod sebe držala njegov pasoš, kako bi bili sigurni da će kazna biti i plaćena.

Foto: Ilustracija