Kraljica mačaka voli prirodu Krajine: U Nacionalnom parku Una imaju i mladunčad risa

x

 

Fotografije Linxa, kod nas poznatog kao ris, sa dvoje mladunčadi, zabilježile su šumske potezne kamere naučnice Kate Dejanović sa kojom NP Una surađuje

 

U četvrtak je obilježen Međunarodni dan mačaka, što je popraćeno dobrim vijestima iz Nacionalnog parka Una o tome da je populacija kraljice divljih mačaka kod nas, risova, u porastu.

Podmladak

Projekat LIFE LYNX, koji finansira EU s ciljem zaštite ove ugrožene životinje, budno prati kretanje i navike ove predivne životinje na području Dinarida kako bi se osigurala njena zaštita. Naš Nacionalni park u Bihaću, koji je bogat florom i faunom, učestvovanjem i suradnjom u ovakvim i sličnim projektima, sve više otkriva potencijale koje ima u očuvanju zaštićenih vrsta koje NP Una čine autentičnim.

Mladunčad risa

- Nakon godina praćenja velikih zvijeri u NP-u Una, a intenzivnije u protekle tri godine u PL-u Plješevica, identificirano je osam risova koji se kreću i na bh. strani istoimene planine. Pitao sam se gdje su mladi sve ove godine i, eto, od ovog proljeća imamo i podmladak, objavio je upravitelj NP-a Una Haris Hadžihajdarević.

Uposlenik Nacionalnog parka sa mladunčetom vuka

Risu kojeg trenutno prate dali su ime Osinjak, a prvi put su ga snimili početkom 2023. sa majkom koju zovu Shiny

Fotografije Linxa, kod nas poznatog kao ris, sa dvoje mladunčadi, zabilježile su šumske potezne kamere naučnice Kate Dejanović sa kojom NP Una surađuje. Ove prelijepe velike životinje, baš kao i medvjede, Nacionalni park Una dijeli sa Nacionalnim parkom Plitvička jezera, gdje se životinje prirodno kreću sa obje strane državne granice.

 

Mrki medvjed u NP-u Una

 

Fauna Nacionalnog parka Una po svim svojim karakteristikama je možda i najraznovrsnija u ovom dijelu Evrope. Mnoge životinje tu su našle svoj dom, razne vrste sisara, ptica, gmazova, riba, vodozemaca i leptirova.

Zaštićene vrste

Prema Zakonu o zaštiti prirode te Pravilniku o zaštiti pojedinih vrsta sisavca, zaštićene su 33 vrste sisavaca područja Une i Nacionalnog parka, dok je osam vrsta zaštićeno prema Pravilniku o lovostaju. Od zaštićenih sisavaca, uz mnoge ugrožene i osjetljive vrste šišmiša, potrebno je naglasiti tri velike zvijeri, tri najveća evropska predatora - vuka, risa i medvjeda. Veliki ih je broj i iz skupine zvijeri - vidra, jazavac, lasica i zerdav. Na IUCN-ovom propisu ugroženih sisavaca Evrope nalazi se 17 vrsta u dvije kategorije ugroženosti. Prema popisima Bernske konvencije koja štiti evropske divlje vrste i prirodna staništa, 50 vrsta sa područja Nacionalnog parka je zaštićeno.

U danima u kojima se vodi ekološka bitka za očuvanje rijeke Une, vrijedne ekipe nacionalnih parkova i timovi koji rade na naučnoistraživačkim poduhvatima za očuvanje flore i faune, objavom svojih rezultata također nastoje skrenuti pažnju široj javnosti na prirodno blago koje posjedujemo i koje se mora po svaku cijenu očuvati.