Konaković tražio istragu zapošljavanja NiP-ovca nauštrb djeteta šehida, pa ga stavio na listu za OV Centar

konakovic

Kada je u junu objavljeno da je član Naroda i pravde, vijećnik Nermin Kapo, dobio posao na štetu Adnana Čamdžića, sina šehida, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, burno je reagirao tvrdeći da će tražiti od Ureda za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo da provjeri slučaj. A ako se ispostavi da su informacije iz medija tačne, podugačak je spisak onih koji će snositi posljedice, tvrdio je Konaković. 

Nermin Kapo sada je kandidat Konakovićeve stranke Narod i pravda za Općinsko vijeće Centar. Dakle, Konaković je Kapu stavio na listu a javnost nikada nije obavijestio šta su pokazale provjere ovog slučaja. 

 Radilo se o konkursu za prijem u radni odnos vozača u Javnoj ustanovi Zavod za medicinu rada KS te su postojale tvrdnje da je bio namješten. 

Faktor je u junu prenio tekst sa portala Patria o Adnanu Čamdžiću, koji je dijete šehida, odlikovanog za svoju borbu za BiH.

Čamdžić se pokušao zaposliti kao vozač u Javnu ustanovu Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo, ali kad se prijavljivao na konkurs, nije računao da je na to radno mjesto već zaposlena osoba zbog koje je konkurs, kako je navodio, i raspisan.

Nakon što je po završenom konkursu objavljena rang-lista, prvorangirani je bio vijećnik Nermin Kapo i prema podacima iz registra zaposlenih u KS, uposlenik na radnom mjestu vozač u JU Zavod za medicinu rada KS.

Dakle, na mjestu za koje je konkurs raspisan, Kapo je već radio.

Osim što je vijećnik NiP-a, Kapo je jedan od osnivača NiP-a i predsjednik Mjesnog odbora stranke na Soukbunaru u Sarajevu.

Čamdžić se na takav ishod žalio, navodeći da je Komisija proizvoljnim ocjenjivanjem kreirala takvu rang-listu. Prema odgovoru same Komisije za provođenje konkursa jasno je da nešto ne štima, tvrdio je Čamdžić. 

Nakon što su ove informacije objavljene, Konaković je reagirao na društvenim mrežama. 

- Nakon pisanja Faktora da je u namještenom konkursu u JU Zavod za medicinu rada KS primljen član NiP-a, a da je mladić koji je šehidsko dijete malverzacijama ostao na drugom mjestu, lično sam ovaj predmet prijavio Uredu za borbu protiv korupcije KS i zatražio hitno djelovanje.

Ako se nadzorom ispostavi da su se nepravilnosti desile oštro će biti sankcionisani svi koji su odgovorni, direktor, članovi komisije i svi ostali koji snose odgovornost.

Ovo nije i nikad neće biti dozvoljeno u Narodu i pravdi! - napisao je tada Konaković. 

Faktor je u julu pitao Ured za borbu protiv korupcije koji je epilog ovog slučaja. Rekli su nam da su zaprimili prijavu Elmedina Konakovića te uputili zahtjev prema Javnoj ustanovi Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo da im dostave podatke i dokumentaciju.

- Podatke smo dobili 5. jula, analizirali ih, a potom 11. jula zatražili usmjereni inspekcijski nadzor od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. Čekamo odgovor inspekcije kako bismo vidjeli šta ćemo dalje - kazao je tada Faktoru Erduan Kafedžić, šef Ureda. 

Javnost do danas nije obaviještena o epilogu slučaja, niti je to Konaković više spominjao, iako je u junu na Facebooku bio odlučan da cijelu stvar izvede na čistac. 

 NiP-ovac Nermin Kapo je sada na listi za Općinsko vijeće Centar na izborima 6. oktobra.