Klizišta i strahote u Jablanici i Fojnici pokazuju koliko je važno očuvati šume u Krajini

.
Bosna i Hercegovina se ponovo suočava s ozbiljnim klizištima, koja su, prema stručnjacima, direktna posljedica nekontrolisane sječe šuma i narušavanja prirodnih barijera koje šume pružaju.

 

Ovaj zabrinjavajući trend jasno ukazuje na neophodnost hitnog djelovanja i zaštite naših šumskih resursa.

 Danas smo svjedoci kako se na području USK razmatraju izmjene zakona o šumama koji bi omogućio prenamjenu šumskog zemljišta u poljoprivredno, s ciljem davanja pod zakup privrednicima da postavljaju solarne panele!? 

Iako je razvoj obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija od ključnog značaja za našu budućnost, ne smijemo žrtvovati naše šume koje igraju ključnu ulogu u sprječavanju klizišta i održavanju ekološke ravnoteže. Postoje brojna druga mjesta i prostori pogodni za postavljanje panela, a ne da se ugrožava i dira šuma koja, evo vidite, život znači. Zato se postavlja pitanje da li ovo zna ministarstvo poljoprivrede i Vlada USK, kao i zastupnici u Skupštini koji su digli ruku za nacrt zakona koji bi uništavao naše šume i ugrozio budućnost naše djece radi interesa nekih sumnjivih privrednika i tajkuna radi kojih se očito i forsira usvajanje ovih izmjena zakona. 

Ministar i premijer morati će odgovoriti javnosti u Krajini zašto to rade i čije interese oni zastupaju i koliko to zalaganje košta. Današnji događaji su i njima i svima jasna potvrda koliko je važno očuvati šume. Gubitak šuma otvara prostor za destabilizaciju tla, što dovodi do većeg rizika od klizišta koja ugrožavaju i živote i imovinu građana.

Zato, pozivamo vlasti da obustave usvajanje i ne dozvole donošenje zakona koji bi ugrozio naše šume i našu sigurnost.

 Umjesto toga, potrebno je raditi na usklađivanju ekoloških i ekonomskih interesa, uz istovremeno promoviranje održivih energetskih rješenja koja neće narušiti prirodne ekosisteme. Mogućnosti agrosolara su poznata rješenja u regionu i Evropi i tu USK može vidjeti rješenje i svoj interes.

 Jer, zaštita šuma je ključna ne samo za borbu protiv klimatskih promjena već i za sprječavanje prirodnih katastrofa poput klizišta. Krajina, ali i cijela Bosna i Hercegovina, mora dati prednost očuvanju šuma kao vitalnom resursu koji štiti živote i doprinosi dugoročnoj sigurnosti svih nas. Slike koje gledamo danas iz Jablanice, Fojnice, Kiseljaka i drugih gradova najbolja su potvrda i apel da čuvamo naše šume i priorodu zarad naše i budućnosti djece koja dolaze.