Klizi li svijet dodatno ka eskalaciji: Putin najavio početak proizvodnje "zabranjenih" raketnih sistema

x
Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom konferencije za medije u Kazahstanu je govorio o tome kako Rusija planira započeti razvoj novih raketnih sistema.

 

Prema riječima ruskog predsjednika, Rusija će se u narednom periodu posvetiti razvoju raketnih sistema kraćeg i srednjeg dometa.

"S obzirom na povlačenje SAD-a iz ovog sporazuma i najavom da počinju svoju proizvodnju, smatramo da imamo pravo da započnemo istraživanje i razvoj, a u budućnosti i proizvodnju. Već smo dali namjenskoj industriji određene instrukcije", rekao je Putin.

Naglasio je i kako je Rusija uvela moratorij na moguće raspoređivanje svojih sistema u budućnosti, dok se ti raketni sistemi ne pojave u drugim regijama svijeta.

"Ako se negdje pojave američki raketni sistemi srednjeg i kratkog dometa, onda zadržavamo pravo da djelujemo. Kao ogledalo", naveo je.

Poručio je i kako Sjedinjene Američke Države ne samo da proizvode kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa već su oni, u okviru vježbi, raspoređeni na Filipine i u Danskoj.

Ugovor između SAD-a i Rusije o nuklearnim snagama srednjeg dometa raskinut je 2. augusta 2019. godine.

Inače, ovaj ugovor potpisan je između SSSR-a i Amerike 1987. godine te nije dozvoljavao raspoređivanje lansera raketa, blaističkih raketa te krstarećih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.