Kandidati nemaju obuke izvan gradskih puteva, gdje su najčešće teške nesreće

.

Nedovoljno prilagođena literatura i manjak praktične obuke na otvorenim putevima predstavljaju ozbiljne izazove u procesu sticanja vozačke dozvole u Bosni i Hercegovini, upozorava Vitomir Tošić, počasni predsjednik Asocijacije auto-škola BiH. Na temelju svog dugogodišnjeg iskustva, Tošić tvrdi da mladi vozači nisu adekvatno obučeni za vožnju na putevima izvan gradskih zona, gdje se najčešće događaju teške saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima, obuka se trenutno odvija isključivo na gradskim ulicama, dok kandidati nemaju priliku sticati iskustvo na regionalnim ili magistralnim putevima, gdje su opasnosti daleko veće. Tošić smatra da trenutna literatura i propisi ne omogućavaju kvalitetnu edukaciju o prepoznavanju i predviđanju opasnosti na putu.

Drago Đukić, vlasnik auto-škole “Semafor” iz Dervente, ističe za Nezavisne novine da bi vozači tokom obuke morali izlaziti na magistralne puteve, pa čak i autoputeve, jer se samo u takvim uvjetima mogu suočiti s realnim situacijama u saobraćaju. Gradske vožnje su, prema Đukiću, spore i ne omogućavaju kandidatima da razviju vještine potrebne za snalaženje na brzim otvorenim putevima.

Tošić predlaže nekoliko ključnih izmjena u obuci i procesu sticanja vozačke dozvole. Praktična obuka bi, prema njegovom mišljenju, trebala biti dvoetapna, obuhvatajući vožnju u gradskim zonama i na otvorenim putevima. Također, preporučuje korišćenje savremenih tehnologija kako bi se vozačke vještine mogle procjenjivati bez fizičkog prisustva ispitivača u vozilu.

Ove izmjene mogle bi značajno unaprijediti bezbjednost na putevima, posebno među mladim vozačima, i smanjiti broj nesreća koje se događaju na opasnim otvorenim pravcima.