Kamenolom se napunio kao jezero, a onda je brana popustila

v

Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, gostovao je na N1 i komentirao katastrofalne poplave u BiH.

Jesu li se mogle spriječiti tragične poplave u BiH u kojima je dosad poginula 21 osoba?

– To je kombinacija obilnih padalina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar sigurnosti je najavio istragu, riječ je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila.

 

Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman val, velika kinetička energija, spominje se tisuću tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje – pojašnjava Tomislav Novosel.

Bi li bi broj stradalih bio manji da se to nije dogodilo?

 

“Apsolutno. Možda ne bi bilo nijedne žrtve da se to nije desilo, a koliko znam to se još dogodilo usred noći.”
Koliki je ljudski faktor u svemu tome? Od betonizacije, do kamenoloma, eksploatacije prirode koje su dovele do katastrofe…

– Čovjek cijeli svoj životni vijek pokušava ukrotiti prirodu, ali kao što smo vidjeli i u zapadnoj Europi, pokaže se da je uvijek priroda jača od čovjeka. RH još uvijek nema toliko ljudskih žrtava, ali bilježimo sve veće i veće materijalne štete – ističe.

– Direktna šteta je velika, a indirektna će biti puno veća jer ljudi koji su živjeli tamo će uvijek živjeti sa strahom – govori. Podsjeća i na Mehanizam EU-a civilne zaštite na koji imaju pravo sve članice, ali i one koje su u procesu pristupanja kao što je to BiH.