Kako su kantoni poredeni po napretku: Pogledajte cijelu listu

.
U pregledu kantona u FBiH rangiranih prema stepenu razvoja došlo je do izmjena u odnosu na prethodnu godinu.

 

Na prvom mjestu je Kanton Sarajevo, a zanimljivo je da slijedi Zapadnohercegovački kanton na drugom mjestu, gdje nije bilo promjena.

Promjena se odnosi na treće i četvrto mjesto. Naime, na rang listi kantona zabilježeno je da su Bosansko-podrinjski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton zamijenili mjesta. HNK je napredovao za jedno mjesto i sada je na trećem, dok je BPK pao za jedno i sada je na četvrtom mjestu.

Slijede Zeničko-dobojski, a zatim Tuzlanski, potom Srednjobosanski i Unsko-sanska kanton. Listu zatvaraju Kanton 10 i Posavski kanton koja je na zadnjem mjestu.

Inače, riječ je o dokumentu koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja, a u kojem su općine i gradovi u FBiH rangirani po razvijenosti.

Za izradu indeksa razvijenosti županija i jedinica lokalne samouprave u Federaciji koriste se sljedeći indikatori: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku; stepen zaposlenosti; kretanje stanovništva; udio starog stanovništva u ukupnom stanovništvu te stupanj obrazovanja radne snage.

Podaci su prikupljani tokom maja 2024. godine, i to putem online upitnika i telefonskih konzultacija.

 

 

 

 

Image
.