Kafa u kafiću postaje luksuz: Cijene rastu i do 6 KM

.
Kafa je bez sumnje jedan od najomiljenijih napitaka u Bosni i Hercegovini, ali cijene ovog omiljenog napitka prošle su značajne promjene u posljednjim godinama. Dok su prije nekoliko godina cijene kafe iznosile oko 1,50 KM, sada su dosegnule čak 6 KM. Međutim, to možda nije kraj priče – cijene kafe bi mogle dodatno rasti, i to drastično.

 

U Sarajevu kafa košta od 2 do 4 KM, ali na Baščaršiji ide i do 6 maraka.

Globalno, cijene kafe su već na historijskoj visokoj razini. U Londonu i New Yorku šoljica kafe košta oko šest eura, a predviđa se da bi te cijene mogle dodatno skočiti. Razlog za ovu visoku cijenu je trenutni porast cijena neprženih zrna kafe, kao rezultat lošeg prinosa usjeva, tržišnih silnica i iscrpljenih zaliha.

Jedan od ključnih faktora koji utječu na cijene kafe su klimatske promjene. Godine 2021. veliki mraz uništio je usjeve kafe u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču zrna arabice. Ovaj manjak zrna doveo je do povećane potražnje za zrnima robuste iz Vijetnama, koji se obično koriste u instant-kavi. Međutim, Vijetnam se suočava s najgorom sušom u regiji u gotovo desetljeće.

Dok se proizvođači kafe iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande trude povećati proizvodnju, globalna potražnja za kafom robusta i arabica još uvijek nadmašuje ponudu, što rezultira gotovo rekordnim cijenama.

Brojni kafići već su počeli povećavati cijene zbog rastućih troškova, a sličan trend mogli bismo vidjeti i u našoj zemlji. Iako cijene zrna čine samo mali dio ukupne cijene kafe, inflacija općenito podiže troškove.