Jedna saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši

c

– Kolektivna dženaza-namaz nastradalim u poplavama na području Donje Jablanice bit će klanjana danas u 14.00 sati. Općinski štab civilne zaštite Općine Jablanica donio je odluku kojom se 15. oktobar proglašava Danom žalosti na području Općine Jablanica zbog žrtava poplava i klizišta.

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije prema slijedećem rasporedu:

od 09:00 do 10:00 sati kupci trafopodručja: Drmeljevo 1,
od 11:00 do 14:00 sati kupci trafopodručja: Trnovi 4 – NNI prema Klupama,
od 12:00 do 13:00 sati kupci trafopodručja: Sabljakovići – NNI Durmići,
– 35 pacijenata zatražilo je medicinsku pomoć u Hitnoj službi kladuškog Doma zdravlja u protekla 24h. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Samra Alibegić, Abdulah Fazlić i Dinko Keserović.

– Jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša.

– Prema riječima dežurnog Grahovića vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren.

– Uredno je vodonapajanje kladuške općine, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

– Danas će u Bosni preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove dio prijepodneva će biti magle ili niske oblačnosti. Naoblačenje u Bosni se očekuje u večernjim satima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 27°C.

– Stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura zraka, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti. Tokom jutra i večeri biće svježije, stoga je u ovom periodu poželjno biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima. Preporučuje se slojevito odijevanje, kako bi se po potrebi raskomotili, s obzirom da će biti natprosječno toplo.

Stanje na putevima

– Za potrebe dolaska na kolektivnu dženazu žrtvama poplava koje su pogodile općinu Jablanica, saobraćaj će na magistralnom putu M-17 Mostar-Jablanica biti pušten danas u vremenskom periodu od 13 do 17 sati, s naglaskom na propuštanje isključivo vozila za potrebe dolaska na kolektivnu dženazu. Mole se građani da dolaze organizovano, te da svoje vozila ostavljaju na području grada na mjestima označenim za parkiranje, kako ne bi dolazilo do saobraćajnog kolapsa.

…………………………………………………………………………………………

Kolovoz je pretežno suh, a promet vozila umjeren. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Sanacioni radovi aktuelni su na nekoliko magistralnih puteva. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.