Jedna saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši

*

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 32 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje.Dežurni doktori Abdullah Fazlić, Kenan Dautović i Amra Zulić, na dalje liječenje uputili su jednog pacijenta.

-Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije od 09:00 do 10:00 sati za kupce trafopodručja: Golubovići 1

–Jednu saobraćajnu nezgodu zabilježili su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, nije bilo.

–Velikokladuški vatrogasci, prema riječima dežurnog Grahovića, imali su mirna protekla 24h.

-Iz ViK-a saznajemo da je isporuka pitke vode uredna.

-Danas će se na platou ispred Robne kuće u Velikoj Kladuši sa početkom u 10h održati nova kolačijada za Merjem Begić, dvadesetjednogodišnju studenticu koja već godinu dana vodi tešku bitku s Lajmskom bolešću i hroničnom boreliozom.
Kolačijadu organiziraju udruženja Kladuščanki „Hasnija“, „Sutra je novi dan“ i „Ašik kaldrma“.  Pozivaju se građani Velike Kladuše da i ovaj put daju svoj doprinos i pomognu u skupljanju novca za liječenje.

 

-11. oktobar – Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa
Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa posvećen je pitanju očuvanja okoliša i sprječavanju daljnjeg uništavanja planeta Zemlje.
Godišnje se na planeti Zemlji dogode na stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom, a zadnjih godina se pokazao paradoks modernog vremena da, što je veći stepen tehnološke razvijenosti, to je veća izloženost prirodnim katastrofama a njihovi učinci razorniji.


–11. oktobar – Međunarodni dan djevojčica
Međunarodni dan djevojčica obilježava se danas širom svijeta. Proglasila ga je Generalna skupština UN-a 2011. godine s ciljem da se podigne svijest o pravima djevojčica koja su u nekim zemljama itekako ugrožena.

 

–Danas od ranih jutarnjih sati kiša će se premješta sa zapada prema istoku zemlje. Lokalno će biti i jačih pljuskova kada može pasti 15-30 litara po metru kvadratnom. Većina padavina je dio prijepodneva. U drugom dijelu dana slaba kiša može padati lokalno po Hercegovini i centralnim i istočnim područjima Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C.

–Biometeorološka prognoza relativno je povoljna. Nakon izraženije nestabilnosti u prijepodnevnim satima, opšta slika djelimično će se popraviti u drugom dijelu dana. Kod osjetljivih osoba moguće su umjerene poteškoće koje će se postepeno umanjiti. Slabljenje južine i svježija noć, također će pozitivno djelovati na većinu populacije.

BIHAMK
–Na područjima pogođenim poplavama, odronima i klizištima vozače molimo za poseban oprez, s obzirom da i dalje postoji velika opasnost od obrušavanja zemlje ili kamenja na kolovoz, kao i oštećenja kolovoza.Vozače savjetujemo da prate naše informacije i izbjegavaju rizična područja. U ovakvim situacijama važno je ostati oprezan i pratiti uputstva ovlaštenih lica.Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj. Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.
Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta, u drugom dijelu dana očekuje se pojačan promet na ulazu u BiH.