Je li moguće uvođenje skraćene radne sedmice u BiH

.

Dok se u Europi sve više primjenjuje četverodnevne radne sedmice, Bosna i Hercegovina još uvijek nije istražila ovaj model. Ekonomski analitičar Igor Gavran ističe da nema razloga zašto BiH ne bi pratila svjetske trendove, uz napomenu da su ključni učinak i efikasnost.

Gavran navodi da, ako se posao može obaviti za kraće vrijeme, radnici bi mogli imati više slobodnog vremena bez gubitka kvalitete ili obima proizvodnje. Međutim, to zahtijeva kreativniji pristup vlasti i poslodavaca, umjesto trenutne prakse zabrane rada nedjeljom, koja koristi samo nekim poslodavcima.

S druge strane, mnogi poslodavci u realnom sektoru smatraju da je četverodnevni radne sedmice neizvediv zbog niske produktivnosti i profitabilnosti. Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH, naglašava za Večernji list potrebu za povećanjem produktivnosti, modernizacijom i digitalizacijom, jer BiH u tim oblastima zaostaje za Europom.

Trenutno, BiH ima jedan od najdužih radnih sedmica u Europi, sa 40 sati, dok je Francuska 1998. godine skratila radnu sedmicu na 35 sati, što je rezultiralo pregovorima između poslodavaca i sindikata.