A HLADNIJE NEĆE BITI Kako izgleda ljeto u Grčkoj: Požari bukte, rezervoar presušio, savjetuje se štednja vode

f
Ljeto u Grčkoj se polako prestaje vezati uz odmor iz snova, a više izaziva zabrinutost za život i zdravlje. Nakon što su mediji izvještavali o smrti turista iscrpljenih vrućinom u junu, ovaj mjesec je donio nove prijetnje.

 

Zbog suše u zemlji bijesne požari, a vodni resursi su na nestanku. Prije nego što planirate putovanje provjerite trenutnu situaciju, navodi portal Wodnesprawy.pl.

Od početka juna, toplotni valovi "zapljuskuju" ovaj dio Evrope te donose temperature koje su više od 45 stepeni.

Tako je u kontinentalnoj Grčkoj izmjereno 38 do 40 stepeni, što je sezonski prosjek nadmašilo i za šest do osam stepeni.

Prema prognozi nacionalne meteorološke agencije EMY, barem do sljedećeg ponedjeljka neće biti ništa hladnije. Vruće vrijeme prate jaki sjeverni vjetrovi sa Egejskog mora koji povećavaju opasnost od izbijanja i širenja požara.

Ljeto puno ograničenja

Ovogodišnje ljeto u Grčkoj bilo je posebno problematično za vatrogasce. Trenutno prema podacima resornog ministarstva, postoji veoma visok stepen opasnosti od požar u regionu Istočna Makedonija-Trakija. Atika, Peloponez i centralna Grčka su također u sličnoj opasnosti.

Prošlog petka, grčka novinska agencija ANA-MPA izvijestila je da je u 24 sata širom zemlje izbilo 27 požara. Evropska komisija je u srijedu preusmjerila četiri grčka aviona na granicu sa Albanijom, gdje također gore šume.

Nije iznenađujuće što je ljeto u Grčkoj puno ograničenja. Kao preventivna mjera zabranjen je promet automobila u šumama, nacionalnim parkovima i drugim područjima visokog rizika. Vlasti također upozoravaju na pečenje na roštilju, paljenje vegetacije i korištenje uređaja koji mogu izazvati varnice.

Vlast: Štedite vodu!

Klimatska kriza također uzima danak na vodne resurse Grčke. Nakon rekordno tople zime, koja nije donijela željeni snijeg na planinama, došli su dugi mjeseci bez kiše.

Već krajem juna na jugozapadnom Peloponezu česme su u mnogim domovima ostale prazne nekoliko dana, a stanovnicima regije savjetovano je da štede vodu. Voda je dopremana cisternama u rezervoar u Kitriesu.

Najveći rezervoar na popularnom ostrvu Naksos je presušio, ostalo je samo blato i kornjače koje gaze u njemu. Morska voda je počela da curi u prazne bunare, ugrožavajući usijev krompira.

Sušno ljeto u Grčkoj također uzima danak u turističkoj industriji, koja je izvor života mnogih mediteranskih ostrva. Na Karpatosu su vlasti već zabranile punjenje bazena.

Teška je situacija i na Tasosu, popularnom među turistima gdje voda za piće počinje da nestaje. Prema vodećim grčkim novinama Kathimerini, pojedinačne lokalne vlasti snažno se zalažu za postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Naučnici opservatorije za sušu koja djeluje u okviru evropskog projekta Copernicus Crisis Management Services upozoravaju da ovo nije posljednje takvo ljeto u Grčkoj i da će se samo pogoršavati.

Ipak, postoji određeni optimizam u sporazumu potpisanom u prvoj sedmici jula između atinske vodovodne i kanalizacione kompanije EYDAP i Evropske investicione banke. Riječ je o implementaciji desetogodišnje investicije od dvije milijarde eura za poboljšanje otpornosti grčke prijestolnice na deficit vode.