HDZ ne želi dati zemljište Islamskoj zajednici za džamiju dok se SDA političar ne izvini

v

Odluka o prodaji zemljišta neposrednom pogodbom zbog izgradnje vjerskog objekta povučena je sa jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Mostara.

Ovom Odlukom trebala se odobriti prodaja neposrednom pogodbom zemljišta u vlasništvu Grada Mostara Medžlisu Islamske zajednice Mostar zastupane po predsjedniku Džaferu Aliću radi izgradnje džamije u skladu sa rješenjem Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.


Upravo Džafer Alić pokazao se kao nepremostiva prepreka usvajanju ove odluke.


Klub vijećnika HDZ-a u čije ime je nastupio Kažimir Miličević, zatražio je “javnu i nedvosmislenu ispriku Džafera Alića koji je konstitutivne narode i ostakle nazvao podstanarima” u jednom od javnih istupa.

“Alićevo izvinjenje je uslov da se uopće raspravlja ubuduće na ovu temu”, naglasio je Miličević uz, kako je kazao, puno uvažavanje Islamske zajednice, vjernika i vjerskih osjećanja. Nakon ovakvog stava prijedlog odluke je povučen sa sjednice.

Tržišna vrijednost ove nekretnine utvrđena je na osnovu procjene vrijednosti zemljišta od ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke Omera Pajića iz Mostara, u iznosu od 140 KM/m2, što za ukupnu površinu od 3815 m 2 iznosi 534.100,00 KM.