GRAĐANI TVRDE DA KORUPCIJA KREĆE S VRHA, OD POLITIČARA: PORAST KORUPCIJE U JEDNOJ SFERI

korupcija

Bosna i Hercegovina i dalje se nalazi među evropskim liderima u koruptivnim radnjama, a najnovije istraživanje Transparency Internationala otkriva drastičan porast korupcije u državnom sektoru.

Istraživanje je pokazalo da su sve dosadašnje reforme koje su vlasti provodile po zahtjevu Evropske unije bile kozmetičke prirode, s minimalnim stvarnim efektom.

U prvih šest mjeseci ove godine, Transparency International je zaprimio više od 1200 prijava građana koji su odlučili prijaviti korupciju, što predstavlja porast od 26 posto u odnosu na isti period prošle godine. Većina prijava dolazi iz budžetskih institucija, a građani tvrde da korupcija kreće s vrha, od političara.

Jedan od ključnih prioriteta za evropski put Bosne i Hercegovine je reforma javne uprave, s ciljem suzbijanja koruptivnih aktivnosti. Međutim, čini se da napori na ovom polju nisu donijeli značajne rezultate. Dok građani postaju sve siromašniji, političari se čine sve bogatijima.

Primjeri poput ministra koji je, prema navodima, u dva navrata za dvije godine potrošio više od 120.000 maraka na reprezentaciju, dodatno potpiruju nezadovoljstvo među građanima. Kritike su upućene na račun privilegija političara, dok mnogi smatraju da bi trebalo ukinuti takve privilegije.

Realno je teško očekivati da će nositelji vlasti reformirati sistem koji im koristi. Njihovi postupci često postaju šablon za niže službenike državne službe, što dodatno otežava borbu protiv korupcije i jača osjećaj nemoći među građanima.