Genijalno rješenje iz Norveške, pogledajte kako radi rasvjeta na cesti

.

TEHNOLOGIJA napreduje u svim područjima ljudske djelatnosti, a ponekad su najpametnija rješenja prilično jednostavna i vrlo efikasna. Jedan takav primjer je sustav koji kombinira radar i niz povezanih svjetala. Norveška je implementirala inovativan pristup smanjenju potrošnje energije i svjetlosnog onečišćenja pomoću cesta s automatskim zatamnjivanjem.

Ova tehnologija koristi LED uličnu rasvjetu opremljenu radarskim senzorima koji detektiraju približavanje vozila ili pješaka. Kada nema prometa, svjetla se prigušuju na oko 20% svjetline, što značajno smanjuje potrošnju energije. Čim se vozilo ili pješak približe, svjetla se automatski pale punim kapacitetom, osiguravajući vidljivost na cesti.


Kako prenosi HAK revija, sustav je uspješno instaliran na dionici ceste u Norveškoj dugoj devet kilometara i dobio je pohvale zbog uštede energije. Norveška uprava za javne ceste procjenjuje da bi ušteda energije mogla pokriti troškove projekta za manje od pet godina.

Inicijativa je dio širih napora u Norveškoj da se infrastruktura opremi sustavima inteligentne rasvjete kako bi se smanjila potrošnja energije. Ovaj pristup ne samo da smanjuje troškove već i doprinosi očuvanju okoliša smanjenjem svjetlosnog onečišćenja.

https://twitter.com/i/status/1815459295170843096