GAŠENJE POŽARA Helez: Neću dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH, cilj je omalovažiti državu

d
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se nakon što je ponovo u centar pažnje dospio helikopter MUP-a Srbije na kojem vlasti iz Republike Srpske insistiraju da gasi požar na području Hercegovine.

 

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac zatražio je danas od Ministarstava vanjskih poslova, transporta i komunikacija i odbrane BiH da bez odgađanja odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije, koji bi pomogao u gašenju eventualnih požara.

Međutim, kako navodi Zukan Helez, nejasno je zašto Košarac, ali i vlast iz RS-a preskaču Oružane snage BiH i uporni su u u tome da helikopter iz susjedne države gasi požar, dok BiH posjeduje sopstveni, koji također može gasiti požar.

"Vlasti i institucije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i dalje insistiraju da helikopteri MUP Republike Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine. Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje. Ovakvo postupanje je presedan i vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu. Napominjem da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara", kaže Helez.

On kaže i to kako je očigledno da vlastima u RS-u nije interes samo gasiti požar, nego zloupotrebljavati nesreću da omalovaže i devalviraju institucije BiH.

"Neću odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj zadatak uspješno mogu izvršiti domaće, nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine", zaključio je Helez.