FUP nagradio osumnjičene u slučaju protiv narkokartela Tito i Dino, reagovala Ambasada SAD-a

.
Policijski službenici pod istragom zbog zloupotrebe položaja trebali bi biti suspendovani, a ne pohvaljivani, do zaključenja istraga, rečeno je u Ambasadi SAD-a u BiH

 

Povodom Dana policije u FBiH koji je danas obilježen u Sarajevu nizom aktivnosti, uručene su nagrade i priznanja pojedincima i kolektivima koji su, kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, dali značajan doprinos u napređenju rada FMUP-a. 

Među imenima dobitnika - zlatna značka FMUP-a/FUP-a su v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a koji su, kako je poznato, obuhvaćeni istragom državnog Tužilaštva koja se vodi protiv članova narkokartela Tito i Dino.

Nakon što su dobili ova priznanja, reagovala je Ambasada SAD-a u BiH. 

- Potpuno je neprikladno nagrađivati policijske službenike koji su hapšeni,optuženi i/ili su pod istragom zbog ozbiljnih krivičnih djela, te je to nespojivo s predanošću Uprave policije Federacije BiH za očuvanje vladavine prava. Ovi policijski službenici imaju pravo da na sudu iznesu svoju odbranu od optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto što bi se trebalo slaviti. Policijski službenici pod istragom zbog zloupotrebe položaja trebali bi biti suspendovani, a ne pohvaljivani, do zaključenja istraga, rečeno je u Ambasadi SAD-a u BiH.