Trol s interneta prevario medije: Na fotografijama ipak nije atentator na Trumpa

.

FBI je otkrio kako je na Trampa (Trump) pucao 20-godišnji Tomas Metju Kroks (Thomas Matthew Crooks) koji je živio u Bethel Parku, mjestu udaljenom oko 70 kilometara od mjesta na kojem se održavao Trampov skup. O njemu se otkriva sve više detalja.

Na bivšeg američkog predsjednika i kandidata Republikanske stranke za ovu funkciju Donalda Trupa, neuspješno je, za vrijeme predizbornog skupa, izvršen atentat u saveznoj državi Pennsylvaniji. Počinitelj je bio 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, koji je pucao na Trumpa s krova obližnje zgrade. Jedan metak okrznuo je Trumpovo uho, dvije osobe su povrijeđene, a jedna ubijena. Napadača su na mjestu događaja ubili snajperisti tajne službe.

Fotografije na kojima je navodno atentator i koje su objavljene ranije u medijima, koje je prenio i naš portal bile su predmet analize nekoliko fact-checking portala iz svijeta, uključujući i portal Raskrikavanje iz Srbije i one potvrđuju da muškarac s fotografija i uznemiravajućeg videosnimka nije zapravo Thomas Matthew Crooks. Riječ je o korisniku društvene mreže X čiji se nalog zvao “jewgazing”. 

Napomena: Dakle, muškarac koji se na društvenim mrežama predstavljao kao Thomas Matthew Crooks i tvrdio da mrzi Republikance i Trumpa, kako smo ranije naveli u članku, nije ista osoba koja je izvršila atentat i taj dio teksta je ispravljen u našem članku, a na osnovu pravih fotografija Crooksa koje pokazuju da nije riječ o istoj osobi koja je objavila bizarni video na društvenim mrežama iako postoji određena fizička sličnost, kako je pisao portal https://raskrinkavanje.ba/

S obzirom da je naš portal greškom prenio ovu pogrešnu/ lažnu sliku, izvinjavamo se našim čitaocima.