Erdogana naljutio potez Mahmouda Abbasa: Zvali smo ga u skupštinu i nije došao, trebao bi se izviniti

rte

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ponovno je komentirao govor Benjamina Netanyahua u Kongresu SAD-a, ali je uputio i niz kritika na račun predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa.

Tokom sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija u Rizeu, Erdogan je još jednom rekao kako je Amerika pogriješila što je ugostila Netanyahua.

"Razvlačiti crveni tepih za nekoga poput Netanyahua i aplaudirati njegovim lažima dok im ruke ne oteknu, veliki je nedostatak razuma za Ameriku. Stidimo se u ime čovječanstva kada vidimo to", rekao je Erdogan.

Poručio je i kako je Turska uputila poziv lideru Palestinske samouprave Mahmoudu Abbasu da dođe na sjednicu Velike nacionalne skupštine Turske, ali da on nije došao.

"Ko kaže da ga nismo pozvali? Žao mi je što nije došao. Prvo bi nam se trebao izviniti. Pozvali smo ga i nije došao. Čekamo da vidimo hoće li se odazvati u budućnosti", poručio predsjednik Turske.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u svojoj najnovijoj presudi naložio Tel Avivu da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah u južnoj Gazi, gdje je više od milion Palestinaca prije toga potražilo utočište.