Elektroprivreda BiH: Struja nije poskupjela zbog gubitaka, već se radi o redovnom usklađivanju cijena

.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine reagovala je na tekst objavljen danas u kojem se problematizira oglas za prijem novih radnika i pripravnika u JP Elektroprivreda BiH - Podružnica "Elektrodistribucija" Sarajevo.

U svom saopćenju ističu nekoliko važnih detalja koji, prema njihovom mišljenju, nisu bili dovoljno jasno predstavljeni. Ističu kako Elektrodistribucija Sarajevo prema Sistematizaciji treba 95 dodatnih radnika, a zapošljava 23.

"Prema Sistematizaciji radnih mjesta, Podružnica 'Elektrodistribucija' Sarajevo, koja je raspisala oglas, bi trebalo da ima dodatnih 95 radnika. Samo u posljednje tri godine u ovoj Podružnici je, zbog penzionisanja i drugih razloga, broj uposlenika smanjen za 96. Sve to se negativno odražava na ispunjavanje obaveza prema kupcima, zbog čega je raspisan konkurs za prijem nova 23 radnika i sedam pripravnika. Konkurs je raspisan za onu vrstu posla koja je najpotrebnija i zbog koje najviše dolazi do problema s izvršavanjem obaveza. Ispunjavanjem obaveza prema kupcima Elektroprivrede BiH je naš prioritet", poručuju iz Elektroprivrede.

Također, iz kompanije naglašavaju da je djelatnost distribucije već duže vrijeme suočena s ozbiljnim problemima zbog manjka kadra, što ugrožava normalno poslovanje.

"Djelatnost distribucije JP Elektroprivrede BiH je već izvjesno suočena s nedostatkom kadrova za obavljanje zakonom propisanih poslova ove djelatnosti. To ugrožava kvalitet isporuke električne energije kupcima, izaziva prekide u isporuci, produžava periode bez napajanja, dovodi u pitanje redovna očitanja potrošnje i izvršavanje drugih obaveza Elektroprivrede BiH prema kupcima. U posljednjih desetak godina broj radnika je smanjen za više od 500 uposlenika, dok je u istom periodu povećan broj kupaca tj. priključaka za skoro 95.000. Smanjenje broja uposlenika se u značajnoj mjeri odrazilo na usporavanje u provedbi poslova u zakonom propisanim rokovima, zbog čega smo suočeni sa čestim tužbama i sudskim presudama", ističu iz Elektroprivrede.

Na kraju, Elektroprivreda BiH se osvrnula na navode o poskupljenju električne energije. Ističu da poskupljenje nije rezultat gubitka, već redovnog usklađivanja cijena u skladu s proizvodnim troškovima.

"Ujedno ukazujemo na to da do poskupljenja električne energije nije došlo zbog gubitka, kao što je navedeno u tekstu, već da se radi o redovnom usklađivanju cijena električne energije. To je u skladu s propisima koji predviđaju da se cijena električne energije redovno usklađuje s proizvodnom cijenom električne energije, ali to nije rađeno posljednjih desetak godina, što je djelomično doprinijelo nastanku gubitka", zaključuju iz Elektroprivrede.