Elektrodistribucija "Bihać": Najavljen prekid električne energije u više trafopodručja

f

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije od 09:00 do 10:00h kupcima u trafopodručju Rajnovac 1, te od 11:00h do 12:00h kupcima u  trafopodručju Todorovo 1.

Timovi Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša na čelu sa doktoricama Samrom Alibegić i Ajlom Husić pružili su medicinsku pomoć za 47 pacijenata u protekla 24h. Jedan pacijent upućen je na dalje liječenje.

Dva krvična djela i dva narušavanja javnog reda i mira evidentirali su službenici Policijske stanice.

– Prema riječima dežurnog Brkića kladuška Vatrogasna jedinica ima miran period iza sebe.

– Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ informišu da je uredno vodosnabdijevanje kladuške općine.

Širom Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i začetak Evropske unije. Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. 09. maj obilježava se i kao Dan Evrope jer je tog dana 1950. godine ministar vanjskih poslova Francuske Robert Shuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mjesta za sukobe među evropskim zemljama. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Hercegovini sunčano uz promjenljivu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevna temperatura od 14 do 20, na jugu do 26 stepeni.

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika, uzrokovanih nestabilnim vremenom. Opšta slika će, uz manje padavina, biti nešto ljepša u Hercegovini, pri tome će bura povremeno praviti probleme osjetljivim osobama. Od meteopatskih reakcija, moguće su promjene raspoloženja, glavobolja, dekoncentracija. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Stanje na putevima

– Zbog lokalnih padavina upozoravamo na mjestimično mokar kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama u višim predjelima vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja. Radovi su aktuelni na više magistralnih puteva, između ostalih: Tarčin-Konjic , Jablanica-Potoci, Kladanj-Vlasenica, Jelah-Doboj, Srbljani-Bosanska Krupa, Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.