Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

– Dvije saobraćajne nezgode prijavljene su Policijskoj stanici Velika Kladuša. Nije bilo povrijeđenih lica, već je pričinjena materijalna šteta.

– Vatrogasci, prema riječima dežurnog Kapića, nisu imali intervencija.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 55 pacijenata. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Samra Alibegić i Valbona Mahmutović.

– Danas u sedam sati počela je izborna šutnja i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta, u nedjelju 6. oktobra u 19 sati.

Tokom izborne šutnje, političkim subjektima je zabranjeno održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje bilo kakvog materijala koji može uticati na volju birača, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja sa ciljem uticanja na volju birača, a zabranjena je i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces. I posebno važno i za političke subjekte i za medije, zabranjeno je korištenje domaćih ili međunarodnih sredstava komunikacije sa ciljem uticanja na birače.

– Zbog novonastale situacije i elementarne nepogode koja je zadesila neke gradove u BiH odgađaju se sve utakmice koje su po rasporedu 5. kola kako Kantonalne tako i Omladinske lige USK, tako je odgođena utakmica između vrnogračke Mladosti i NK “Borac” Izačić. 

– Međunarodni je dan učitelja
 

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Proglasio ga je UNESCO 1994.godine u znak sjećanja na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

 

Stanje na putevima:

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj. Sinoć od 19:30 sati osposobljeno je saobraćanje jednom trakom na magistralnom putu M-16.2 Jablanica-Prozor. Na dionici od Konjica-prema Jablanici trenutno mogu saobraćati samo vozila interventnih službi. 

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na putu Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila OTEŽANO.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putevima.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

– Danas oblačno vrijeme se očekuje u sjevernim područjima Bosne, u ostatku zemlje promjenljiva oblačnost, ali i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno može padati kiša ili lokalni pljusak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C.

– Slično kao proteklog dana, promjenljivo i nestabilno vrijeme mjestimično praćeno južinom i pljuskovima, kod osjetljivih osoba povremeno će dovoditi do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput promjene raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.