Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije.

 

11. juli obilježava se kao Dan žalosti u FBiH u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja na svim insitucijama u Federaciji BiH.Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, u sklopu programa Radija Velika Kladuša emitovaćemo samo emisije informativnog sadržaja.
Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se danas klanjati u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.
Mirnom šetnjom, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici bit će obilježen i u Velikoj Kladuši u organizaciji BZK ”Preporod”. Okupljanje građana je predviđeno ispred ”Kladuške naušnice” u 11:50h.

U Hitnu službu Doma zdravlja Velika Kladuša javilo se 70 pacijenata u protekla 24h, a dežurni doktori Abdullah Fazlić, Samra Alibegić i Amra Zulić, na dalje liječenje uputili su jednog pacijenta.

Dvije saobraćajne nezgode zabilježene su u protekla 24h. U jednoj od saobraćajnih nezgoda, jedno lice zadobilo je teže tjelesne povrede. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira-nije bilo.

Velikokladuški vatrogasci imali su dvije intervencije u protekla 24h, a radilo se na čišćenju kolovoza na lokaciji kod Grivića mosta nakon saobraćajne nezgode, intervencija je trajala od 14:30h do 15:20h. Druga intervencija odnosila se na zapaljenje automobila u Todorovskoj Slapnici, intervencija je trajala od 05:33h do 06:45h.

Vodosnabdijevanje je uredno ovog jutra.

Elektronapajanje stabilno.

Danas sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stupnjeva.

Slično kao i proteklog dana, opšta slika će biti loša u cijeloj zemlji. Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba, trudnica i djece. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognoznih i savjetodavnih službi, provoditi samo neophodne aktivnosti pretežno u jutarnjim satima, laganije se odijevati, ne pretjerivati sa izlaganjem suncu s obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke. Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

BIHAMK
 

Od ranih jutarnjih sati pojačan je promet putničkih vozila i autobusa na putevima prema Srebrenici. Mole se vozači da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja

Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava srebreničke tragedije, danas je zabranjen saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 tone na svim putevima koji iz smjera Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode prema Srebrenici (Sarajevo-Olovo-Kladanj-Luke, Tuzla-Živinice-Stupari-Kladanj-Luke, Tuzla-Kalesija-Zvornik, Konjević Polje-Bratunac, Bratunac-Srebrenica-Zeleni Jadar i Zeleni Jadar-Milići).

Danas je na snazi i zabrana prevoza eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Također, ova zabrana je na snazi i na putevima: Drinjača-Konjević Polje-Milići, Vlasenica-Luke, Konjević Polje-Bratunac, Drinjača-Bratunac-Srebrenica i Srebrenica-Zeleni Jadar.

Izrazito toplo vrijeme nalaže od vozača da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Ukoliko putujete u najtoplijem dijelu dana, pravite češće pauze i unosite dovoljne količine vode u organizam. Budite odmorni i skoncentrisani, čuvajte vaš život i živote ostalih učesnika u saobraćaju. Molimo i bicikliste, motocikliste, korisnike električnih romobila, kao i pješake da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise.