Dva narušavanja javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su dva narušavanja javnog reda i mira. Krivičnih djela nema prijavljenih. Saobraćaj se odvijao bez zastoja.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 61 pacijent, a jedan je upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Arnela Čokić i Kenan Dautović.

Kladuški vatrogasci, prema riječima dežurnog vatrogasca Grahovića, nisu imali intervencija.

Međunarodni dani bijelog štapa se obilježava svakog 15. oktobra od 1964. godine kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a taj dan proglasio danom bijelog štapa. Cilj je podizanje svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Međunarodni dan žena na selu (International Day of Rural Women) obilježava se danas, počevši od 1995. godine kada je u Pekingu održana konferencija UN-a posvećena ženama na selu širom svijeta. Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz seoskih područja te ih informirati i ohrabriti da aktivnije sudjeluju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

U zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni od noćas pada kiša, a promjenu vremena tokom dana meteorolozi su najavili i u ostatku zemlje. S obzirom da je duži period bilo suho, napominjemo vozače da sa prvim kapima kiše prašina i masnoće na cestama izgledaju kao da je led.

Jutros je frekvencija saobraćaja slabijeg inteziteta, ali u poslijepodnevnim i večernjim satima očekujemo pojačanu frekvenciju vozila.

Apelujemo na sve vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Držite odstojanje između vozila i obavezno koristite sigurnosni pojas.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

U jutarnjim satima kiša na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a u ostatku dana i tokom noći širom zemlje. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni, a u Hercegovini južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 12 do 18, na jugu do 23 °C.

Pogoršanje, praćeno povećanom naoblakom i padavinama, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati umjerene poteškoće, izraženije u drugom dijelu dana. U dijelu Bosne, osjet hladnoće postepeno će biti izraženiji usljed porasta sadržaja vlage u zraku i sjevernog strujanja. U Hercegovini će južina remetiti ugođaj i uzrokovati probleme osjetljivim osobama. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.