Dva krivična djela i jedna saobraćajka u Velikoj Kladuši

321
Dva krivična djela, dva narušavanja javnog reda i mira te jednu saobraćajnu nezgodu evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. U saobraćajnoj nezgodi jedno lice je lakše povrijeđeno.

Velikokladuški vatrogasci su imali mirna protekla 24h, rekao nam je dežurni Dizdarević.

 47 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dežurni doktori Kasim Selman i Aida Dedić na dalje liječenje uputili su dva pacijenta.

 Covid ambulanti velikokladuškog Doma zdravlja jučer se javio jedan pacijent koji je upućen na dalje liječenje.

 Kako saznajemo iz „Elektrodistribucije“, Poslovnice Velika Kladuša, elektronapajanje na području općine Velika Kladuša je uredno.

 Isporuka pitke vode je, također, stabilna, kazali su nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

U svijetu se 21. februara obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je UNESCO odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti. Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se njeguje u školama, medijima.

Generalna skupština UNESCO proklamirala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestirali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 21. februar

-Iz BIHAMK-a su objavili kakvo je stanje na putevima u Bosni i Hercegovini. Navode da magla otežava vožnju, a vozačima savjetuju oprez. Jutarnja magla, mjestimično veoma gusta, smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Lašvu, Unu, Vrbas i Savu te na širem području Sarajeva, Tuzle, Doboja, Banja Luke i Gračanice. Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

 Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno u Hercegovini može padati slaba kiša. U drugom dijelu dana širom zemlje se očekuje kiša u nizinama, a u višim područjima snijeg. U večernjim satima i tokom noći na utorak i u nizinama može padati susnježica ili snijeg, osim na jugu zemlje. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.

 Opća slika postepeno će se pogoršavati u cijeloj zemlji, stoga će poslijepodnevni i noćni sati, praćeni zahlađenjem i jakim udarima vjetra, biti manje ugodni u odnosu na prvi dio dana. Promjena vremenskih prilika, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti, nesanice. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju i reducirati aktivnosti.