Dva krivična djela, dvije saobraćajne nezgode, te narušavanje javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

–Policijska stanica Velika Kladuša u protekla 24h zabilježila je dva krivična djela, dvije saobraćajne nezgode i jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

-Prema riječima dežurnog Grahovića, velikokladuški vatrogasci su imali mirna protekla 24h.

–Isporuka pitke vode je uredna.

–Elektronapajanje je stabilno.

– JP ”Veterinarska stanica” Velika Kladuša provodi akciju cijepljenja pasa i mačaka protiv bjesnoće. Danas je cijepljenje planirano na sljedećim lokacijama:

08.00h – Marjanovac, kod škole

09.00h – Mala Kladuša, kod Doma

10.00h – Grahovo, kod škole

10.30h – Polje – Trn, kod Žalića mosta

11.00h – Polje, kod žute džamije

12.00h – Nepeke, kod Asima Karajića

– Na inicijativu Vijeća Evrope Evropski dan jezika se obilježava u suradnji s Evropskom komisijom 26. septembra svake godine još od 2001. Širom Evrope, 700 miliona Evropljana zastupljenih u 46 država članica Vijeća Evrope, potaknuti su da uče što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezička raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni element bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Evrope promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi.

– 26. septembar – Svjetski dan čistih planina je proglašen od strane Ujedinjenih Nacija, sa ciljem da nas  podsjeti  na značaj planina i njihovu sve veću devastaciju izazvanu ljudskim aktivnostima. Ovaj dan se obilježava širom svijeta raznim ekološkim aktivnostima ili organizovanim posjetama planinama.

– Svjetski dan kontracepcije se obilježava svake godine 26. septembra. Kampanja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja tako da se omogući svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, informisan izbor o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

– Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Ponegdje u Hercegovini uz nešto više oblaka može pasti i malo kiše. Dnevna temperatura od 23 do 29 stepeni.

– Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Usljed povećanja temperatura, dojam vremena može biti povoljniji, međutim uz južni i jugozapadni vjetar bit će i dalje nepovoljno. Tegobe kod hroničnih bolesnika bi mogle biti izraženije. Savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora.

BIHAMK
Na putevima Bosne i Hercegovine saobraća se uz povoljne vremenske uslove. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise.U toku su radovi na sanaciji kolovoza na magistralnom putu Bosanska Krupa 1 – Bosanska Otoka. Saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu signalizaciju, svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 08:00 do 16:30 sati.
Na graničnim prelazima za putnička vozila nema dužih zadržavanja.