Drastičan porast broja ljudi na listi čekanja za lijekove u FBiH: Revizori otkrili ozbiljne nepravilnosti

.
Liste čekanja za lijekove Fonda solidarnosti u Federaciji BiH nisu vođene na propisan način, što je rezultiralo zabrinjavajućim nalazima federalnih revizora.

 

Prema njihovom izvještaju, na kraju 2023. godine bilo je 1.106 pacijenata na listi čekanja, što predstavlja porast od preko 80% u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše pacijenata čeka na citostatike za liječenje karcinoma dojke i pluća (428) te za ostale onkološke bolesti (339). Revizori su utvrdili da liste čekanja nisu sadržavale sve potrebne podatke i nisu vođene u skladu s propisanim obrascem LP-1.

“Prezentovane su liste čekanja koje nisu koristile propisani obrazac LP-1, već su vođene u formi koja ne sadrži sve potrebne podatke”, navodi se u izvještaju revizora.

Upravni odbor je u aprilu 2022. godine usvojio inicijativu za revidiranje Uputstva o uspostavi liste čekanja za lijekove, a radna grupa je imenovana u maju 2022. godine. Međutim, do okončanja revizije nisu izvršene potrebne izmjene i dopune Uputstva.

“Zavod je 22. septembra 2023. godine dostavio Ministarstvu zaključke radne grupe, ali izmjene i dopune Uputstva nisu izvršene”, ističe se u izvještaju.

Revizori su skrenuli pažnju na obavezu Zavoda da jednom u šest mjeseci izvještava federalnog ministra zdravstva i Upravni odbor o statusu listi čekanja, što je Zavod ispunio, a Upravni odbor je usvojio ove izvještaje.