Drama u Bosanskom Petrovcu- da li načelnik Jukić gubi poziciju zbog jednog spornog glasa?

c

 

Da je svaki glas prevažan pokazuju izbori u Bosanskom Petrovcu. Nikad neizvjesnija utrka se vodila u ovom krajiškom gradu, jer se osim aktuelnog načelnika kandidirao i njegov nekadašnji stranački kolega, ovaj put kao nezavisni kandidat, Haris Mešić. 

 

Osim njih dvojice, kandidatkinja je bila i Bobana Velaga Lipić, kandidatkinja SNSD-a oko koje su se okupile i neke druge stranke. Bilo je jasno da će nezavisnom kandidaturom Haris Mešić direktno ugroziti poziciju bošnjačkog naroda i pomoći kandidatkinji Dodikove stranke da dodje na čelo općine. Uprkos tome, pokazalo se da su izbori i narod prepoznao to i opet velikom većinom podržao aktuelnog načelnika Jukića koji je od izborne noći imao prednost. 

Međutim, kad su unešeni glasovi iz odustva, mobilnoh timova i DKP-a, 18. oktobra oko podne, pokazalo se da je većinu tih glasova dobila kandidatkinja SNSD-a Bobana i tad joj je upisano 78 glasova, dok je kandidat SDA Jukić dobio 25 i tako se prednost preokrenula u korist Velage- Lipić i ona je imala 24 glasa više. 

Na stranici CIK BiH bilo je 1147 za Bobanu i 1123 za Mahmuta. I onda su svi s nestrpljenjem čekali da se unesu glasovi poštom - dijaspore, ali ono što je izazvalo nejasnoće i sumnje u regularnost jeste podatak da je prije nego su unešeni podaci glasova poštom, promijenjen rezultat za jedan glas u korist kandidatkinje SNSD-a i samo je ‘osvanulo’ da ona ima 1148 ( umjesto ranije objavljenih 1147 glasova), a sve ostalo je bilo isto. 

Nakon što je CIK BiH objavio i broj glasova koji su pristigli poštom vidljivo je da je kandidat SDA dobio veći broj glasova i da se kad se to ubaci, nalazi na jedan glas zaostatka za kandidatkinjom SNSD-a. Sada rezultati pokazuju 1151 za Bobanu Velagu Lipić, a 1150 za Mahmuta Jukića. Onaj ‘sporni’ glas zasad određuje načelnika općine i postavlja se pravo pitanje, kako je došlo do toga da se taj glas pojavio i jesu li oni koji vode procese znali i uticali da se to tako razriješi. 

U slikama ispod možete vidjeti kako se mijenjao rezultat i kako se ‘ sporni glas’ pojavio na kontu kandidatkinje iz SNSD-a. Možda će na to dati odgovor i pravosudne istance, ukoliko se aktuelni načelnik i kandidat Jukić odluče žaliti Sudu, ali sigurno je da ove situacije i ‘brojanje’ listića i skoro tri sedmice nakon održanih izbora još dodatno bacaju sumnju na cijeli izborni proces u BiH. Kako će se sve ovo u Bosanskom Petrovcu završiti na kraju znaćemo u narednom periodu, ali je svakako puno pouka i poruka koje se iz čitave ove situacije mogu i trebaju izvući.