Dodik za ruske medije pričao da se RS povlači iz BiH: Idemo u pravcu raskidanja Dejtonskog sporazuma

F

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prilikom posjete Rusiji dao izjavu za TASS, u kojoj je naglašeno da se ovaj entitet "povlači iz Bosne i Hercegovine", čiji je dio. On je istaknuo da se to ne može uraditi odmah, ali da se radi na aktivnostima u pravcu referenduma.

"Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, a datum će biti određen u skladu sa interesima stranaka", rekao je Dodik.

On je kazao kako postoji odluka o istupanju iz BiH, ali da još nije određen konkretan dan s obzirom na to da je potrebno pripremiti teren.

"Mora se uraditi mnogo istraživanja, mora se završiti analiza. Voljeli bismo to učiniti sada, ali tu su još dvije strane uključene u ovo pitanje, naravno, treba vremena", rekao je on u intervjuu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je kazao kako očekuje da se sada krene u "pregovarački proces o razdruživanju" i da bi za to trebalo imati "dovoljno historijske, opšte, civilizacijske zrelosti i razumijevanja da to treba i da će se desiti".

Prema njegovim riječima, ostanak unutar BiH za RS je "sinonim za gubitak vremena i mogućnosti".

"Zato je potrebno što prije realizirati šta želimo, kako bismo prestali da trošimo resurse nadajući se uzaludno da Bosna i Hercegovina može nešto učiniti. Apsolutno ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje. Zato smo, prije svega, dali prijedlog Bosni i Hercegovini da se povučemo iz zemlje, da raskinemo Dejtonski sporazum. Mi zapravo idemo u to pravcu", zaključio je Dodik.

Dodik je na dan kada je UN usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici najavio rezoluciju o "mirnom otcjepljenju i razdruživanju". Njegova najava nije shvaćena preozbiljno s obzirom na to da mu nije prvi put da najavljuje otcjepljenje entiteta, do kojeg nije došlo.

Međutim, sudeći prema Dodikovim riječima, plan o tzv. razdruživanju definitivno postoji, ali ne i okolnosti koje bi to omogućile. S obzirom na tu činjenicu da trenutno ne postoje uslovi za bilo kakvo "razdruživanje", očigledno je da su Dodikove najave u funkciji smirivanja srpskog stanovništva, koje su sami zapalili svojim lažnim tvrdnjama o posljedicama koje će Rezolucija ostaviti po srpski narod.

Da paradoks bude veći Milorad Dodik će sa partnerima iz državne vlasti uskoro ponovo pričati o evropskom putu BiH, dok paralelno govori o otcjepljenju.

Foto: X.com/MiloradDodik