Dijaspora šalje sve više novca u Bosnu i Hercegovinu

.

Novčane doznake iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu bilježe kontinuirani rast već godinama, a taj trend se nastavlja i u prvom kvartalu 2024. godine.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupni tekući transferi u prvom kvartalu ove godine iznosili su 1,20 milijardi KM. Od tog iznosa, 857,6 miliona KM čine personalni transferi, odnosno novčane doznake iz inostranstva.

Ostatak transfera, 343,5 miliona KM, odnosi se na ostale tekuće transfere, među kojima dominiraju penzije iz inostranstva sa 316,7 miliona KM.

Analiza podataka pokazuje da doznake iz inostranstva kontinuirano rastu. U prvom kvartalu 2022. godine, novčane doznake iznosile su 742,18 miliona KM, dok su u istom periodu 2023. godine iznosile 793,58 miliona KM. Podaci za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je dijaspora poslala više novca nego prethodnih godina.

Iako Centralna banka BiH nema tačne podatke o zemljama iz kojih dolaze najveće doznake, opće je poznato da većina novca stiže iz zapadne Evrope, Skandinavije i Sjeverne Amerike, gdje je bh. dijaspora najzastupljenija.

Rast doznaka može se djelomično objasniti povećanjem broja pripadnika dijaspore i njihovom rastućom ekonomskom moći. Osim formalnih doznaka, postoji i značajan broj neformalnih transfera koji nisu evidentirani. Ove doznake, bilo formalne ili neformalne, poboljšavaju životni standard građana Bosne i Hercegovine i doprinose očuvanju socijalnog mira.

Podrška dijaspore je ključna za rješavanje egzistencijalnih pitanja u zemlji. Bez novca koji dolazi iz inostranstva, mnogi građani bi se suočili sa znatno težim uvjetima života. Iako nije poznato ko sve šalje novac i kome ide, jasno je da dijaspora pomaže svojim obiteljima da investiraju, kupuju i podižu životni standard.

Prema podacima Centralne banke BiH, prošle godine je u zemlju pristiglo 3,79 milijardi KM po osnovu novčanih doznaka, što je za 203 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu. Ostali tekući transferi u 2023. godini iznosili su 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio odnosio na penzije iz inostranstva.

S obzirom na stalni odlazak stanovništva u inostranstvo, naročito u zemlje Evropske unije, očekuje se da će doznake iz inostranstva nastaviti rasti, što će i dalje biti od izuzetne važnosti za građane Bosne i Hercegovine.