“Dani dijaspore” u Travniku okupili bh. poduzetnike iz čitavog svijeta

f

 

Bh. dijaspora na tradicionalno druženje u vezirskom gradu došla iz Amerike, Australije, pa sve do Kine i Jakarte.

 

Kulturno-zabavna i sportska manifestacija „Dani dijaspore 2024” održava se u periodu od 28.07. do 4.08. u Travniku, u sklopu koje se priređuju brojne aktivnosti i druženja, s ciljem afirmisanja privrednog potencijala ovog dijela naše zemlje i njegovanja konekcija sa Bosancima i Hercegovcima koji danas žive van njenih granica. Upriličene su pozorišne predstave, promocije knjiga, različite izložbe, okrugli stolovi i radionice.

“Dani dijaspore 2024” u Travniku okupljaju najprosperitetnije Bosance i Hercegovce iz dijaspore i šire o glas o njihovom životnom putu i uspjehu, inspirišući i druge da krenu njihovim stopama.

Kao uvertira u potencijalne buduće saradnje, upriličeno je neformalno druženje sa načelnikom općine Travnik s ciljem da se uspostave konekcije i realizira razmjena ideja, iskustava, prilika.

Upriličen je obilazak novootvorene fabrike obuće “Icarus”koja je najveći start-up biznis u BiH u proteklih nekoliko godina i čiji vlasnici — dvojica uspješnih mladih ljudi, imaju velike planove koji se tiču procesa proizvodnje obuće u našoj zemlji.

Nakon toga je uslijedila panel diskusija u sklopu koje je bilo riječi o mogućnostima koje dijaspora ima za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu i njene potencijale.

Potom, upriličeno je snimanje specijalnog izdanja emisije “U tuđoj avliji” sa Osmanom Džihom, najgledanijeg TV serijala o našim uspješnim ljudima rasutim po svijetu.

Brojni stanovnici sa područja općine Travnik kao i cijele BiH tokom proteklih decenija napustili su našu zemlju i svoje utočište pronašli van njenih granica, ali nastavljaju da njeguju veze prema svojoj domovini i predstavljaju veliki resurs i potencijal, stoga manifestacije poput ove bivaju izuzetna prilika za uspostavu saradnje između privrednika, predstvanika kulture, sporta i lokalnih zajednica.

Večeras se iščekuje epilog manifestacije — veliki koncert na stadionu “Pirota” u Travniku, u sklopu kojeg će publici lijep provod upriličiri Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše.