Da li ćemo biti oslobođeni PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine: Ovo su detalji prijedloga

.

Državnoj vlasti je upućen prijedlog za oslobođanje PDV-a na kupovinu prve stambene nekretnine u Bosni i Hercegovini.

Kako saznaje Klix.ba, prijedlog je da se PDV-a oslobode građani Bosne i Hercegovine koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje.

Procjena je da bi oslobađanje PDV-a značilo oslobađanje PDV-a za 40 metara kvadratnih jer je 40 metara kvadratnih dovoljno za jednu osobu, uz 15 metara kvadratnih za svakog člana domaćinstva koji do sada nije koristio neku vrstu subvencije niti je kupovao stambenu jedinicu. Tako bi četveročlana porodica dobila subvenciju na stan s 85 metara kvadratnih pod spomenutim uslovima.

Ono za šta postoji dilema, kako saznajemo, jeste da li da se kupac stambene nekretnine oslobađa PDV-a prilikom same kupovine ili da mu se izvrši povrat PDV-a.

U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) se više zalažu za povrat PDV-a jer ova institucija prikuplja PDV, evidentira ga i prebacuje novac entitetima koji vrše povrat poreza. Međutim, problem s povratom PDV-a jeste što je riječ o komplikovanom i dugom procesu, kao i to što je kupcu potrebno da osigura novac koji bi mu se kasnije vratio.

Shodno tome, pojedini smatraju da je bolje izvršiti izmjene i dopune Zakona o PDV-u kako bi se omogućilo da se oslobađanje od PDV-a vrši prilikom same kupovine stambene jedinice, što znači da ne bi bilo kompleksnih procedura i opterećenja administracije.

Primjera radi, ako bi se uvelo oslobađanje PDV-a na kupovinu prve stambene jedinice, za kuću ili stan u vrijednosti 100.000 KM, ne bi se plaćao PDV u iznosu 14.000 KM. Podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini jedinstvena stopa PDV-a, tj. da se sve robe i usluge oporezuju sa 17 posto.

Svi oni koji bi željeli iskoristiti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svojem vlasništvu od 2006. godine do izmjena Zakona o PDV-u.

Pojedini očekuju da će se ovom mjerom utjecati na tržište stambenih nekretnina, tj. da će se one učini cjenovno pristupačnijima. Do sada su izostale značajnije mjere kojima će se stambene nekretnine učiniti cjenovno pristupačnijima. Problem cjenovne nepristupačnosti je prvenstveno izražen u Sarajevu.