CIK upozorava: Evo do kada stranke moraju dostaviti finansijske izvještaje o kampanjama

.

CIK BiH je obavijestio političke stranke i nezavisne kandidate o obavezi podnošenja izvještaja o prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje tri dana prije održavanja izbora.

U izvještaju je potrebno navesti sve izvore donacija, bilo novčanih ili nenovčanih, uz datume i iznose uplata, te prikazati sve troškove kampanje, uključujući račune dobavljača i pružalaca usluga, s podacima ažuriranim do dana podnošenja izvještaja.

Krajnji rok za predaju izvještaja je 3. oktobar, a obuhvata period od dana podnošenja prijave za ovjeru izbora do 2. oktobra, prema saopštenju CIK-a.

Stranke podnose izvještaje o prometu računa, donacijama i troškovima putem aplikacije “FI CIK BIH”, dok se izvještaji o računima dobavljača podnose u Excel formatu.

Štampani finansijski izvještaji iz aplikacije dostavljaju se u PDF formatu, zajedno s potpisom ovlaštenog lica i pečatom stranke, na e-mail adresu: privremeni-ps.fi@izbori.ba.

Nezavisni kandidati popunjavaju i skeniraju svoje izvještaje te ih šalju putem e-maila: privremeni-nk.fi@izbori.ba.

CIK podsjeća da su obrasci za finansijske izvještaje dostupni od 13. septembra putem e-maila, a mogu se preuzeti i sa službene stranice www.izbori.ba.