Cazin: Muškarac uhapšen zbog ubijanja pasa lutalica

b

 

U naselju Skokovi slobode u Cazinu, muškarac inicijala R.Š. uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubijanja i mučenja životinja.

 

Prema informacijama iz lokalnih izvora, R.Š. je osumnjičen za ubistvo pasa lutalica koji su već duže vrijeme uzrokovali probleme u ovom cazinskom naselju.

Prema navodima mještana, psi lutalice su u nekoliko navrata uzrokovali štetu, uključujući napad na kokoši u vlasništvu R.Š. Ovaj incident bio je okidač za nasilni čin. Naime, R.Š. je, ogorčen napadom na svoje kokoši, uzeo lovačku pušku i ubio jednog od pasa lutalica. Nakon što je životinju usmrtio, odvukao je tijelo i zakopao u šumu.

Policija je brzo reagovala na prijavu i provela istragu koja je dovela do hapšenja R.Š. i otkrivanja tijela životinje u šumi. Osumnjičeni će se suočiti s optužbama zbog nehumanog postupanja prema životinjama, što je ozbiljno kršenje zakona o zaštiti životinja.

Ovaj incident ponovo stavlja u fokus potrebu za humanijim rješenjima u upravljanju problemom pasa lutalica i uspostavljanju efikasnijih metoda za zaštitu životinja i imovine. Lokalne vlasti i organizacije za zaštitu životinja pozivaju građane da prijave takve incidente i potraže profesionalnu pomoć u rješavanju problema s lutalicama.