Broj žrtava u poplavama u BiH se povećao na 21

c

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih lica na poplavom pogođenim prostorima HNK-a, zaključno sa ovim izvještajem, iznosi 18 mrtvih. Od ukupnog broja smrtno stradalih, šesnaest lica je iz Jablanice, dvije iz Konjica. Prema podacima MUP-a, u Konjicu je aktivna potraga za tri prijavljena nestala lica, u Jablanici za njih četvero. Od 18 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentifikovano.

Na prostoru Jablanice i Konjica, uz domaće snage, pomoć pruža i više spasilačkih ekipa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Turske. Ljudima u cestovno odsječenim zaseocima profesionalne službe i volonteri dostavljaju hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine. Prioritet spasilačkih ekipa je što brži pronalazak nestalih lica, zbog čega su fokusirani na najkritičnije tačke pogođenih prostora.

Na prostoru Konjica, iz više naseljenih mjesta Mjesne zajednice Neretvica evakuisano je stanovništvo, a više tamošnjih naselja i dalje je cestovno odsječeno, bez telefonske i elektroenergetske mreže. Ekipe na terenu rade na probijanju koridora. Helikopterom Oružanih snaga BiH dva lica su prebačena iz sela Dobrićevići do punkta za medicinsko zbrinjavanje u Konjicu. Iz Civilne zaštite ističu da se neprestano obavlja distribucija lijekova, hrane, odjeće, higijenskih i drugih potrepština stanovnicima još uvijek odsječenih prostora.

Sva raspoloživa teška mehanizacija usmjerena je na čišćenje kako lokalnih tako i magistralne ceste, a najteža situacija i dalje je na pravcu prema Ostrošcu i Buturović Polju. Cesta od Jablanice prema Doljanima i Sovićima i dalje je u potpunosti zatvorena i radi se na sanaciji odrona.

Putna komunikacija prema Donjoj Jablanici na svim osposobljenim pravcima i dalje je za korištenje dostupna isključivo spasilačkim službama i drugim vozilima sa posebnim dozvolama. Iz MUP-a HNK-a upozoravaju vozače da ne kreću na put prema Jablanici, iz svih centara civilne zaštite apeliraju i da niko ne kreće da pruža pomoć bez javljanja njihovim operativnim centrima, bilo da je riječ o spasiocima, bilo da se radi o dopremanju životnih potrepština.

Na prostoru Grada Mostara, u Drežnici i okolnim mjestima, stanje je pod kontrolom, a cestovni pravci su pročišćeni, osim na dijelu ceste prema Divi Grabovici, gdje je saobraćanje i dalje otežano zbog odrona. Snabdjevanje električnom energijom i telefonskim vezama u Drežnici je uredno, dok voda iz vodosnabdjevajuće mreže i dalje nije pogodna za piće. Komisija za procjenu štete Gradske uprave Mostara danas je izišla na teren.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdano je upozorenje zbog mogućnosti obilnijih padavina na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine, u periodu od kasnovečernji sati 8. oktobra do jutarnjih sati 9. oktobra. Uz jaču kišu, prognozuju između 30 i 60 l padavina po metru kvadratnom, mjestimično i do 80 litara, zbog čega su moguće pojave bujičnih potoka, klizišta i odrona, posebno na nastradalim prostorima sjevernog HNK-a.

Kada se tome dodaju tri žrtve iz Fojnice, ukupan broj žrtava u poplavama u BiH je 21.