Beč zadržao titulu najboljeg grada za život na svijetu: Dobio skoro maksimalan broj bodova

F

Utjecajni britanski list Economist je objavio ovogodišnji poredak 173 grada širom svijeta prema uslovima života u njima. Gradovi su ocijenjeni u pet kategorija - stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura.

Beč je ponovo na prvom mjestu Economistove rang-liste, čime je zadržao titulu najboljeg grada za život na svijetu. Austrijska metropola je dobila maksimalan broj bodova (100) u četiri kategorije dok je u kategoriji kultura i okoliš dobila 93,5 bodova.

Kao razlog zašto u kategoriji kultura i okoliš nije dobila maksimalni broj bodova je istaknut nedostatak velikih sportskih događaja, uz napomenu da je daleko od toga da joj nedostaje kulturnih događaja. Beč je u ukupnom zbiru dobio 98,4 boda.

Među prvih pet gradova po uslovima života su još tri evropska grada, a to su Kopenhagen, Cirih i Ženeva. Economist ih je predstavio kao gradovima sa skromnim brojem stanovnika, s tendencijom niske stope kriminala, malom gužvom u saobraćaju i javnom prijevozu.

Prvih deset gradova na Economistovoj listi po kvalitetu života su navedenim redoslijedom: Beč, Kopenhagen, Cirih, Melburn, Kaljgari, Ženeva, Sydney, Vankuver, Osaka i Auckland.

Na dnu poretka je ratom razoreni Damask s 30,7 bodova. Zapravo, ovaj grad je na dnu poretka od 2013. godina. Deset najlošije pozicioniranih gradova su: Karakas, Kijev, Port Moresby, Harare, Daka, Karači, Lagos, Alžir, Tripoli i Damask.

Samo je Beograd od gradova bivše Jugoslavije uvršten na Economistovu listu, pozicioniran između 70. i 80. mjesta.