Banjalučki ćevap upisan u Registar tradicionalnih specijaliteta BiH

.

Banjalučki ćevap je službeno upisan u Registar oznaka tradicionalnih specijaliteta Bosne i Hercegovine, koji vodi Agencija za bezbjednost hrane BiH. Rješenje o registraciji ovog specijaliteta objavljeno je u “Službenom glasniku BiH”, čime je ova prepoznatljiva delicija dobila formalno priznanje kao zaštićeni tradicionalni proizvod.

Prema informacijama sa stranice Agencije, zahtjev za registraciju podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa. Banjalučki ćevap se priprema i konzumira na tradicionalan način već desetljećima, te se razlikuje od drugih vrsta ćevapa po specifičnom obliku. Umjesto klasičnog valjkastog oblika, banjalučki ćevap je prepoznatljiv po formi pločice sastavljene od četiri spojena ćevapa, servirana uz lepinju.

Na svečanosti održanoj 2. oktobra u Banja Luci, šef Odjeljenja za sertifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za bezbjednost hrane BiH, Dragan Brenjo, uručio je rješenje o registraciji predstavniku Udruženja, Dušku Tešanoviću.